xcounter
#

Як росіяни розкрили "слабке місце" свого "Ланцета", і на що справді треба звертати увагу

28237
Рашистський дрон-камікадзе "Ланцет", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Рашистський дрон-камікадзе "Ланцет", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Про що насправді йшлось в нашумілому ролику російських пропагандистів про їх виробництво дронів-камікадзе

Російські пропагандисти показали репортаж про виробництво дронів-камікадзе "Ланцет" на потужностях компанії "Zala-Аеро" із структури концерну "Калашников", яка поставила свої виробничі лінії прямо в приміщеннях одного із закритих ТРЦ.

Це відео в нашому інфопросторі створило резонанс через ілюстрацію масштабів виробництва самих масштабів, для імітації яких росіяни взагалі використали дзеркала. Але воно, це відео, виявилось насправді важливим через деякі інші моменти, не помітні на перший погляд.

Читайте також: Як РФ "проспала" катери-камікадзе, що ударили по "Кримському мосту"
Готові до складання елементи дронів "Ланцет" на стелажах, липень 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео

Почнімо з того, що тут рашисти можливо й мимоволі розкрили "слабке місце" свого "Ланцета" як по факту розвідувально-ударного комплексу. Якщо раніше кремлівські пропагандони намагались стверджувати, що їх "Ланцет" ледь чи не самостійно здатний знаходити цілі на полі бою, то тепер вони визнали, що для наведення на ціль та "фіксації ураження" разом з дроном-камікадзе має працювати також розвідувальний БПЛА типу Supercam, виробником якого є той же "Калашников".

Розробники "Ланцета" також заявили, що створили його вдосконалену версію під індексом "Изделие 53", що має складані крила, може запускатись із транспортно-пускового контейнеру та начебто здатна атакувати цілі у формату рою. Але тут рашисти для демонстрації можливостей свого виробу вдались до анімації, що може натякати на повернення жанру "пропагандистський мультик про аналоговнєт".

Пускові установки під "Ланцет" у версії "Изделие 53", липень 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео

Але у тому відео були й деталі, що ілюстрували реально сильні місця рашистів у плані виробництва дронів-камікадзе "Ланцет". Найперше, на що варто звернути увагу – управлінці концерну "Калашников" в принципі зуміли вирішити задачу масштабування потужностей для збільшення виробництва "Ланцетів", навіть якщо для викупу того ТРЦ довелось залучати наявний адмінресурс.

Виробники "Ланцета" стверджують, що начебто навмисно та свідомо відмовились від використання конвеєра при виготовленні елементів фюзеляжу та складанні самого безпілотника. Наскільки правдивими тут є їхні слова, сказати складно. Але слід визнати, що вони зуміли вирішити проблему як мінімум з набором персоналу, який би погодився на таку роботу.

"Ланцет" у версії "Изделие 53", імітаційна анімація, липень 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео

Ну і також – рашисти із концерну "Калашников" як мінімум намагаються показати, що начебто здатні на "роботу вдовгу", працюючи зокрема з молоддю, яка має живий інтерес до складання моделей безпілотних літаків, розраховуючи таку молодь залучити в перспективі як потім спеціалістів по складанню БПЛА.

Але на майбутнє слід враховувати такі речі. Схоже, то було аж ніяк не останнє пропагандистське відео, де те чи інше російське підприємство намагатиметься показати свої успіхи у виготовленні тих чи інших типів "флагманських" БПЛА.

Процес складання дронів-камікадзе "Ланцет", липень 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео

Бо окрім того ж "Калашникова" з "Ланцетом", на свій "шмат пирога" у бюджетному фінансуванні претендує, наприклад, проект "Алабуга" по складанню на території РФ Shahed-136, або ж підприємство "Кронштадт", котре виготовляє ударний безпілотник "Орион". Кожен із цих суб’єктів теж хоче якомога більше грошей із держказни, і найкращим способом добитись свого теж буде зйомка пропагандистських відео, із явним перебільшенням власних успіхів.

Якщо такі відео з’являться, їх теж варто буде проаналізувати детально. Але при цьому слід бути особливо обачними, та уміти виділяти пропагандистські заяви та реально сильні сторони ворога.

Готові до складання елементи дронів "Ланцет" на стелажах, липень 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео

Читайте також: Switchblade 300 на полі бою в Україні: чому це не засіб проти піхоти в окопах і які важливі цілі нищить ця зброя