xcounter
#

Switchblade 300 на полі бою в Україні: чому це не засіб проти піхоти в окопах і які важливі цілі нищить ця зброя

13495
Баражуючий боєприпас типу Switchblade, фото – Aerovironment
Баражуючий боєприпас типу Switchblade, фото – Aerovironment

Кожна зброя має виконувати на полі бою свої завдання, і Switchblade не є винятком з цього правила: про те, яку роль відіграє ця зброя на полі бою розповідає оператор цього баражуючого боєприпасу

Сили оборони України вже чимало часу використовують на полі бою баражуючі боєприпаси Switchblade 300 від американської компанії Aerovironment – попри те, що перше відео, як бійці ССО нищать окупантів цим дроном-камікадзе з’явилося ще у травні минулого року, загалом кадри з використанням цього типу зброї з‘являються доволі рідко, що, своєю чергою, спричинило появу низки припущень щодо цієї зброї – які сьогодні можна розвіяти, спираючись на інтерв’ю національного інформаційного порталу "Тиск".

Відео ілюстративне

Читайте також: У США розкрили величезну кількість переданих до України дронів-камікадзе Switchblade

НІП "Тиск" поспілкувався з одним з операторів баражуючого боєприпасу Switchblade 300, який висвітлив низку цікавих аспектів щодо цієї зброї на полі бою в Україні – у цьому матеріалі ми узагальнимо інформацію про те, а для чого ж призначений цей дрон-камікадзе на полі бою.

Як відзначає оператор Switchblade, цей дрон-камікадзе використовується у таких структурах та відомствах, як Служба безпеки України, Головне управління розвідки МОУ та Сили спеціальних операцій ЗСУ, що насправді вже наштовхує на думку, що Switchblade – це не просто "звичайний засіб для ударів по всьому, що бачиш".

Switchblade 300 пускова установка
Пускова установка Switchblade, фото ілюстративне

А для того, щоб зрозуміти, як само Switchblade можна використати найефективніше, варто скласти ось такі фактори. По-перше, уражаюча дія баражуючого боєприпасу Switchblade – трохи більша за ВОГ (з опцією вибору варіанту підриву на різній дистанції від цілі).

По-друге, цей баражуючий боєприпас "заточений на те, що ти точно знаєш, куди він має прилетіти" – як відзначає оператор цього дрону, знаходити цілі на Switchblade дуже важко, передусім через не дуже якісну камеру, і тому розвідка – це важливий етап у роботі цієї зброї, бо місцерозташування цілі має чітко бути визначене заздалегідь.

Switchblade 300
Баражуючий боєприпас Switchblade 300, фото – Aerovironment

І, по-третє, важливим фактором є обмежені можливості Switchblade у підрулюванні, тобто цілі для нього мають бути статичні або ж малорухомі – наприклад, уразити машину, що рухається з високою швидкістю, буде важко.

Тому баражуючий боєприпас Switchblade має використовуватися передусім для незахищених статичних цілей, які представляють ту чи іншу цінність, розповідає оператор цього дрону. Тобто – це станції спостереження, РЕР та РЕБ, установки моніторингу повітряної обстановки, коштовне обладнання чи, наприклад, цінний (!) особовий склад. "Саме це буде оптимальним використанням Switchblade", – стверджує оператор цієї зброї.

Один з прикладів ефективного використання баражуючого боєприпасу Switchblade 300

З огляду на це, доволі логічним та правильним є питання про те, а чому ж тоді досить дорогі (та дефіцитні) Switchblade 300 використовуються по піхоті ворога в окопах – як відзначає оператор дрона, на його думку, це можна пояснити тим, що різні підрозділи мають різний доступ до цієї зброї, і тому виникає ситуація, коли в деяких підрозділах виникає надлишок цих дронів-камікадзе і їх, відповідно, використовують менш відповідально. "Уражати Switchblade'ом рядових піхотинців в окопах це марнотратство, дурість і непрофесіоналізм", – відзначає оператор цього баражуючого боєприпасу.

Окремим питанням було, а чи використовували Switchblade для знищення БПЛА противника – як відзначає оператор, про такі випадки він не знає, але наголошує на тому, що "боротьба з безпілотниками буде з дуже малою ймовірною ефективністю і високою ціною, щоб намагатися це робити". Тут, до речі, можна згадати, що ще до початку повномасштабного вторгнення рашисти заявляли, що будуть збивати "Ланцетами" безпілотники Bayraktar TB2, і Defense Express детально аналізував, чому це так не працює.

Як висновок для прозорості надаємо повну цитату оператора баражуючого боєприпасу Switchblade: "У цілому, я оцінюю ефективність як високу. Користуватися Switchblade в цілому приємно. Якщо знаєш його можливості, його сильні й слабкі сторони, розумієш, що він може, то він з високою ймовірністю це зробить. Не вимагати від нього чогось більшого, аніж того, на що він розрахований (на жаль, у нас в армії це зустрічається постійно). Доводиться пояснювати, сваритися, доносити людям, що це зброя специфічна і використовується для специфічних завдань. Якщо вона використовується професійно, правильно, виходячи з професійних можливостей, то це прекрасне доповнення до спектра засобів вогневого враження супротивника".

Читайте також: Суперефективне рішення для дронів-камікадзе: бронеавтомобілі, нашпиговані Switchblade чи Hero-120