xcounter
#

У США розкрили величезну кількість переданих до України дронів-камікадзе Switchblade

30071
Запуск Switchblade
Запуск Switchblade

Switchblade став одним із перших закордонних дронів-камікадзе, які ЗСУ почали використовувати проти армії РФ

Американська компанія AeroVironment, яка спеціалізується на виготовленні БПЛА, зокрема дронів-камікадзе Switchblade, а також розвідувальних Puma, виготовила на потребу Збройних Сил України понад 1000 Switchblade та інших дронів.

Про це йдеться у сюжеті "Голосу Америки", які побували на підприємстві та поспілкувались з представниками компанії.

Читайте також: Чергове захоплення "мангалами" у рашистів на РСВЗ "Ураган" чи дійсно це потрібно взяти до уваги

Загалом дрони-камікадзе Switchblade активно використовуються Україною ще з весни минулого року, з моменту отримання Switchblade 300. Ця версія дрона за публічними характеристиками має загальну вагу у 2,5 кг та бойову частину еквівалентну ручній гранаті, підірвати яку можливо або під час контакту з цілю, або ще у повітрі над ворогом для кращого ураження. Тривалість польоту Switchblade 300 складає до 10 хвилин, а дальність керування до 10 км.

Водночас це робить Switchblade 300, об'єктивно лише протипіхотним засобом, без можливості далекобійного ураження важкої бронетехніки. Але зі своєю задачею цей засіб все ж таки справляється, зокрема для сценаріїв, коли є необхідно уразити ціль у режимі непрямої видимості, NLOS, знайти інший потенційно ефективний засіб доволі важко.

Також слід зазначити, що у наведенні на ціль оператору допомагає автоткерінг цілі, що спрощує наведення і є запорукою точності удару.

Switchblade 300
Switchblade 300

Але на жаль відповідь на питання, чи отримала Україна потужніші Switchblade 600, які вже важать 23 кг, а бойова частина еквівалентна Javelin, а окрім того мають дальність 40 км та тривалість польоту у 40 хвилин - не розкрито.

Switchblade 600
Switchblade 600

Також вкрай важливо й розуміти різницю між умовною 1000 одиниць Switchblade 300, й потенційний максимальний результат, який вони можуть досягти враховуючи їх призначення та бойову потужність, з аналогічною кількістю вже "протитанкових" дронів-камікадзе. Але звісно не варто забувати, що поява Switchblade пов'язана якраз із потребою армії США знищувати цілі, на які "не економічно" витрачати Javelin в умовах конфлікту низької інтенсивності.

Водночас з огляду на те, як самі рашисти бідкаються на активне використання Україною й досі втаємничених дронів-камікадзе з дальністю ураження цілей понад 100 км, ЗСУ мають різних постачальників такого виду озброєння.

Читайте також: Рашисти переставили "Завет" на "Ракушку", та вже вдруге оголошують про поставки у війська