xcounter
#

Скільки рот ударних дронів створено в рамках "Армії дронів" і які результати роботи кластеру Brave1

2712
FPV-дрони, фото — Федоров
FPV-дрони, фото — Федоров

У відомстві оприлюднили низку даних за результатами роботи проєктів у рамках посилення Сил оборони України

Міністерство цифрової трансформації України оприлюднило великий звіт, в якому підсумувало результати роботи відомства у 2023 році — серед усього, розповіли про роботу таких проєктів, спрямованих на посилення українського війська, як "Армія дронів" та defense-tech кластеру Brave1.

Щодо проєкту "Армія дронів", то перший збір у рамках цієї програми стартував у липні 2022 року. Це спільний проєкт Міністерства цифрової трансформації, Міноборони, Генерального штабу ЗСУ і Держспецзв’язку у межах платформи UNITED 24. Наприкінці цього ж року у Мінцифрі звітують про збільшення масштабів роботи цього проєкту.

Читайте також: Для ЗСУ створили мобільні детектори РЕБ "Етер": чому це важливо та що дає нашим бійцям

Одна з поставок у рамках "Армії дронів"

Наприклад, загалом було у 100 разів масштабоване виробництво дронів, причому держконтракти отримали 62 зразків безпілотників. Проєкт також передбачає й організацію та проведення навчання операторів безпілотних літальних апаратів, усього було підготовлено 20 тисяч фахівців.

Зрештою, про бойову ефективність проєкту — у Мінцифрі звітують, що було запущено 43 ударні роти дронів, і українськими військовими було знищено понад 7 з половиною тисяч одиниць техніки російського окупаційного війська. Наступного року, судячи з усього, ці показники зростатимуть, причому в рази, з огляду на плани розширення використання FPV-дронів, які покриватимуть брак артилерійських снарядів.

Щодо кластера Brave 1, то ця платформа розпочала свою роботу у квітні цього року. Мета — підтримка та розвиток оборонних стартапів і розробок, у рамках проєкту здійснюється повний супровід від тестування і до пошуку інвесторів та кодифікації за стандартами НАТО.

Як повідомляють у Мінцифрі, всього було зареєстровано 901 одна розробка, з них 423 проєкти отримали статус BRV1. У рамках грантової програми було запущено 137 грантів, яким було видано 2,315 млн доларів фінансування.

Окремо у відомстві виділяють роботу у напрямку радіоелектронної боротьби. Там надають таку статистику — що було зареєстровано 49 розробок, з них оборонну експертизу пройшли 34, 10 перебувають на етапі підготовки документів і 6 кодифіковано за стандартами НАТО

Читайте також: Уряд і Мінцифри погодили експериментальний проєкт закупівлі дронів та боєприпасів до них