xcounter
#

Скільки коштує новітній самохідний міномет Eimos, якими озброюється Іспанія

1463
Eimos від Expal
Eimos від Expal

Eimos від Expal несподівано має доволі демократичну ціну, хоча і належить до сучасних артилерійських систем з цифровою системою вогню

Самохідний Eimos від іспанської Expal, яка зараз входить до Rheinmetall, є сучасною мінометною системою у калібрі 81-мм з цифровою системою управління вогнем та мобільному шасі.

Розробка та постачання цього міномету була законтрактована Мадридом ще у 2011 році та в обмеженій кількості постачались до морської піхоти. Але тепер домовлено про масштабніший контракт, про що повідомляє Rheinmetall, розкривши ціну, кількість та строки.

Читайте також: Японія теж мала проблему через незрозумілі маневри Ту-95МС, про що нам це говорить

Загалом з кінця 2024 по кінець 2027 року до збройних сил Іспанії має бути поставлено 84 Eimos, а вартість угоди визначена у межах близько 150 млн євро. Тобто один самохідний міномет Eimos від Expal коштує близько 1,8 млн євро за одиницю.

Головною особливістю Eimos є його цифрова система управління вогнем, яка дозволяє відкривати вогонь лише через 10 секунд після зупинки. Машина сама себе позиціонує у просторі з заявленою точністю до 2 метрів та обраховує рішення стрільби по вказаних оператором цілям. А екіпаж машини може складатися лише з двох осіб.

Водночас бойові можливості Eimos зав'язані на сам 81-мм міномет, який веде вогонь на дальність до 6,9 км. А його швидкострільність зав'язана лише на майстерність заряджаючого. Але увагу заслуговує сама установка, що має обертання на 360°, точне позиціювання, вирівнювання і систему гасіння віддачі, що й дозволяє використовувати її з шасі бронеавтомобіля без аутригерів чи інших опор.

Eimos
Eimos під час навчань морської піхоти Іспанії

Водночас варто додати, що концепція Eimos для повномасштабної війни об'єктивно вже виглядає дещо спірною. Дальність стрільби - замалою, що змусить діяти дуже близько до переднього краю де такі мобільні міномети стануть жертвою FPV-дронів. Відкрите бойове відділення - про загрозу для розрахунку, а колісне шасі - про спірну прохідність на важких ґрунтах.

Але варто зазначити, що на озброєнні Сил оборони України є інший концептуально аналогічний сучасний самохідний міномет з іспанським корінням - Scorpion (Alacran), який має калібр 120-мм. Але значно відомішим є вже виконаний на броньованому шасі та із захищеною артилерійською частиною польський Rak, що активно та успішно використовується ЗСУ, отримавши дуже схвальні відгуки.

Його альтернативою можливо вважати NEMO від Patria. При цьому до нього приглядається, як Бундесвер, обравши колісне шасі, так і армія США, яка отримала його для тестів на гусеничній платформі AMPV. Серед гусеничних зразків також варто згадати і про двоствольний Mjolner на шасі CV90.

Читайте також: Лише три Mirage 2000-5 для ЗСУ від Франції у першій партії: чому так мало і де головна проблема