xcounter
#

Скільки часу знадобилося, щоб Польща отримала свій орендований БПЛА MQ-9A Reaper

3969
MQ-9 Reaper, фото ілюстративне
MQ-9 Reaper, фото ілюстративне

Польща буде використовувати цей БПЛА до того часу, поки не отримає власні

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак у своєму акаунті у Twitter повідомив, що Польща отримала безпілотний літальний апарат MQ-9A Reaper, який країна орендувала у Сполучених Штатів Америки у рамках "термінової оперативної необхідності".

Як відзначає Блащак, безпілотник "буде служити у Повітряних силах, зокрема здійснювати розвідку на наших східних кордонах". Але передусім тут варто згадати, що оренда цих MQ-9 Reaper стала таким собі вимушеним проміжним рішенням, щоб поляки могли якнайшвидше отримати американські розвідувальні БПЛА.

Читайте також: General Atomics пропонує шпигувати за кораблями РФ в Арктиці за допомогою БПЛА MQ-9A "Big Wing"

Так, ще в середині березня 2022 року, за декілька тижнів після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Польща вирішила закупитися американськими розвідувально-ударними безпілотниками MQ-9B Reaper задля посилення власних можливостей.

Але згодом у Польщі вирішили, що не хочуть аж надто довго чекати свої MQ-9B Reaper, постачання яких, судячи з усього, може затягнутися, і у другій половині жовтня минулого підписали договір оренди з США на поставку БПЛА, який "прилетів" у Польщу через три з половиною місяці.

Цей договір передбачає надання "розвідувального обслуговування з використанням безпілотного розвідувального комплексу MQ-9A Reaper" і триватиме до того часу, поки поляки не отримають вже власні безпілотники.

Читайте також: Неприємні новини для цілей MQ-9 Reaper: цей безпілотник зможе "ловити" цілі на вдвічі більшій відстані