xcounter
#

General Atomics пропонує шпигувати за кораблями РФ в Арктиці за допомогою БПЛА MQ-9A "Big Wing"

2456
США повинні ретельніше стежити за РФ та Китаєм в Арктиці
США повинні ретельніше стежити за РФ та Китаєм в Арктиці

На початку вересня цього року компанія-виробник БПЛА General Atomics Aeronautical Systems продемонструвала свій модифікований БПЛА MQ-9A, що виконав політ на Крайній Півночі.

Такий БПЛА – один з найефективніших способів стежити за кораблями РФ та Китаю, які посилюють свою присутність в Арктиці, вважають у компанії.

Читайте також: США опановують дозаправку в повітрі з "дрона-танкера" MQ-25: тепер використали F-35C

Так, річ у тім, що керувати безпілотними літальними апаратами у віддаленому та холодному полярному колі важко – авіабаз мало, поповнювати запаси складно, зі зв’язком теж не все добре.

Для розв’язання цих проблем на нещодавній льотній демонстрації General Atomics продемонструвала БПЛА MQ-9A, який використовує супутниковий зв’язок Inmarsat у L-діапазоні. Цей літак отримав назву "Big Wing" – на честь розмаху його крил, який становить 24,1 м, що на 4 м довше, ніж у звичайного Reaper. Ця додаткова площа дає літаку тривалість польоту більш як 43 години – це більше, ніж у будь-якого БПЛА, що пропонує General Atomics.

Повідомляється, що під час демонстрації безпілотник пробув у повітрі 25,5 годин. Як стверджують у General Atomics, цей рейс став "одним з найдальших рейсів, що коли-небудь виконувала компанія MQ-9".

Також "Big Wing" має корисне навантаження у 2180 кг, включаючи 1810 кг зовнішнього сховища. Літак має дев’ять вузлів підвіски для контейнерів і озброєння, що на два більше, ніж у стандартного MQ-9A.

Таким чином, цей БПЛА має допомогти США відстежувати активність Китаю та РФ в Арктиці – обидві країни збільшують кількість операцій криголамів, бойових кораблів та підводних човнів у Північному Льодовитому океані.

Відправляючи у цей район підводні човни з балістичними ракетами, Китай та Росія створюють все більше проблем національній безпеці США, які повинні витрачати все більше ресурсів для захисту від ймовірного нападу з Півночі – БПЛА від General Atomics має частково вирішити цю проблему, як стверджують у компанії.

Читайте також: Після провалу свого війська в Малі Франція замовляє поставку додаткових БПЛА MQ-9 Reaper