xcounter
#

США опановують дозаправку в повітрі з "дрона-танкера" MQ-25: тепер використали F-35C

793
Повітряна дозаправка F-35C за допомогою БПЛА MQ-25
Повітряна дозаправка F-35C за допомогою БПЛА MQ-25

До цього моменту корпорація Boeing уже успішно провела дозаправку у повітрі літаків F/A-18 Super Hornet та E-2D Hawkeye із БПЛА-заправника MQ-25

Корпорація Boeing та Військово-морські сили США провели новий раунд випробувань безпілотного літального апарата MQ-25TM, який може виконувати функцію дозаправки літаків у повітрі.

На цей раз, 13 серпня 2021 року морські авіатори США успішно провели дозаправку в повітрі літака F-35C за допомогою БПЛА MQ-25. Під час цих випробувань була перевірена робота бортових систем "дрона-заправника" та стабільність прийому пального на борт F-35C, пише портал European Defence Rewiew.

Читайте також: Коли нема ударних БПЛА, але дуже хочеться: в РФ показали "бомбові удари" з переробленого "Форпоста" (відео)
На фото - дозаправка у повітрі винищувача ВМС США F-35C за допомогою БПЛА MQ-25, поряд - летить винищувач F/A-18 Super Hornet

Відзначається, що це були уже треті подібні випробування за участі дрона MQ-25 за останні три місяці.

У червні 2021 року Boeing провела дозаправку в повітрі за допомогою свого БПЛА винищувача F/A-18 Super Hornet, у серпні – провела дозаправку літака радіолокаційного дозору E-2D Hawkeye.

Дозаправка у повітрі винищувача F/A-18 Super Hornet за допомогою MQ-25, червень 2021 року

Перший політ безпілотного літального апарата MQ-25 відбувся у вересні 2019 року. На даний момент цей дрон налітав уже 120 льотних годин, під час яких були проведені усі можливі заміри – від навантажень напланер безпілотника до стійкості роботи систем.

Зараз корпорація Boeing будує два дослідні екземпляри MQ-25. Наступний на черзі етап випробувань – дрон-дозаправник MQ-25 мають випробувати під час польотів з палуби одного із авіаносців ВМС США.

Дрон-заправник MQ-25 з підвісним агрегатом для дозаправки літаків, фото ілюстративне
Читайте також: Україна може потроїти флот своїх Bayraktar TB2: Залужний розповів про плани щодо закупівлі турецьких БПЛА