xcounter
#

Щоб збивати ракети РФ та Китаю, у США шукають пару до AIM-9X Sidewinder для нової системи Enduring Shield

4366
Рендер системи Enduring Shield. Фото: Dynetics
Рендер системи Enduring Shield. Фото: Dynetics

Але як швидко в армії США з’явиться така система поки що невідомо

Армія США хоче мати нову ракету-перехоплювач, яка буде здатна збивати низку цілей у повітрі, як-от надзвукові крилаті ракети та інші цілі, і стане частиною системи захисту від непрямого вогню Enduring Shield, як розповідають у виданні The War Zone.

Передусім варто окреслити, що ж це за система Enduring Shield, для якої американці хочуть мати ще одну ракету. Ця система розробляється компанією Dynetics (дочірня компанія Leidos) і перемогла у конкурсі програми Fire Protection Capability Increment 2 у 2021 році.

Читайте також: РФ почала бити з С-400 ракетами 48Н6ДМ по містах: звідки б'ють, загроза та протидія

Система призначена для забезпечення "додаткового захисту від загроз, що створюються крилатими ракетами, безпілотниками та артилерійськими ракетами", і США вже планують запускати з неї ракету AIM-9X Sidewinder.

Типовий взвод системи Enduring Shield складатиметься з чотирьох пускових (кожна пускова потенційно може мати до 18 AIM-9X, судячи з концепт-артів), які пов’язані щонайменше з одним радаром AN/MPQ-64 Sentinel через армійську мережу Integrated Battle Command System (IBCS). Пускові будуть транспортуватися важкими тактичними вантажівками підвищеної мобільності і поки що невідомо, чи буде опція ведення вогню безпосередньо з них.

Сама ж пускова Enduring Shield базується на конструкції багатоцільової ПУ MML, яка вже продемонструвала здатність запускати такі ракети, як AIM-9X чи Hellfire AGM-114L Longbow.

Щодо нової ракети, яка має відстрілюватися з цих пускових, то 12 січня авіаційно-ракетне командування Армії США опублікувало інформацію про укладення контракту з метою отримання інформації про другий потенційний перехоплювач для системи Enduring Shield.

Наразі відомо, що цей новий перехоплювач буде використовувати підхід з відкритою системною архітектурою "для забезпечення смертоносного кінетичного впливу на визначені цілі", зокрема йдеться про надзвукові крилаті ракети, а також "ракети великого калібру", тобто артилерійські ракети від 240 до 300 мм, зокрема китайські, російські, іранські чи північнокорейські.

Крім того, ця ракета також "повинна зберегти здатність протидіяти БПЛА та дозвуковим крилатим ракетам", "забезпечувати можливість команди знищення і відхилення по каналу передачі данних" та низку інших опцій. Водночас у повідомленні немає жодних подробиць про форм-фактор, характеристики чи інші деталі, які б натякали на якийсь варіант.

Читайте також: США відстрілювали високоточні ракети APKWS із OV-10 Bronco по терористам, і це може дещо "підказати" ЗСУ