xcounter
#

Що це за бронемашини Hawkei, які Україна просить в Австралії, і як їх можуть використовувати ЗСУ

8085
Австралійські бронеавтомобілі Hawkei, ілюстративне фото з відкритих джерел
Австралійські бронеавтомобілі Hawkei, ілюстративне фото з відкритих джерел

Союзники зміцнюють Україну напередодні нових битв проти рашистів, наше військо може отримати нові цікаві зразки техніки

Австралійське видання Australian Associated Press пише, що Австралія та США спільно готують новий пакет військової допомоги для України, про який може бути оголошено наприкінці травня цього року.

Що саме готові передати австралійці – поки що невідомо. Але зазначається, що наша країна уже передала Австралії список техніки та озброєння, необхідного для ЗСУ, і в цьому переліку зазначені безпілотники, артилерія та бронемашини Hawkei.

Читайте також: Голландія передасть Україні додаткові PzH 2000 та Patriot, та вперше виділить бронемашини Fennek

The Military Balance 2022 каже, що на початок минулого року що армія Австралії із артилерії мала 54 гаубиці M777A2 (частина з яких уже могла бути передана Україні) та розвідувальні безпілотники RQ-7B Shadow 200, і схоже що якщо буде рішення, то саме такі озброєння австралійці й виділять для ЗСУ. Але от по Hawkei ситуація виглядає значно цікавіше хоча б тому, що австралійська армія сама має лише 100 таких бронемашин (за даними того ж The Military Balance 2022).

Можливо, коли наша держава формувала запит до Австралії на поставку бронемашин Hawkei, то виходила із того, що запланований обсяг виробництва має по факту перевищити 1000 одиниць. Бо справді, за результатами конкурсу Land 121 Phase 4 – Protected Mobility Vehicle (Light) австралійська армія в 2015 році дала замовлення на 1100 машин Hawkei та 1000 причепів до них загальною вартістю 1,3 мільярди доларів, а поставки перших машин почались тільки в 2020 році.

Австралійські бронеавтомобілі Hawkei, ілюстративне фото з відкритих джерел

Можливо, ще один фактор, який міг вплинути на вибір – функціонал Hawkei. Бо такі машини можуть випускатись і у версії MRAP, і у версії "броньованого пікапа" для доставки вантажів.

Якщо брати модифікацію "класичного" броньовика, то тут Hawkei має цікаві характеристики: екіпаж та десант – до 6 осіб, набір озброєння – кулемет 12,7 мм або автоматичний гранатомет 40-мм, або ж бойовий модуль, що може включати в себе кулемет або гранатомет та ПТРК, маса – до 10 тонн.

Але якби для ЗСУ знадобились би просто додаткові бронеавтомобілі MRAP, то можливо, тоді була б мова просто про додаткове замовлення на Bushmaster, котрі гарно себе зарекомендували в строю ЗСУ під час маневрених боїв.

Процес виробництва австралійських бронемашин Hawkei, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо ж говорити про австралійські Hawkei у версії "броньованих пікапів", то такі машини можуть слугувати не тільки для чисто логістичних цілей, тобто доставки вантажів у контейнерах. Але й також – можуть бути базою для машин зв’язку та управління.

Тому не варто виключати, що якщо передача Hawkei для ЗСУ таки відбудеться, то це будуть скоріше не "класичні" броньовики, а спеціалізовані версії.

Читайте також: В Україні засвітилися нові САУ від США, передачу яких анонсували в січні разом з Bradley