xcounter
#

САУ "Богдана" б’є рашистів, БТР-82 з гарматами від "Шилки", як окупанти по мінах каталися та інші новини й події тижня війни від Defense Express

6994
САУ 2С22 "Богдана" в розпорядженні 1-шої Окрема Бригада спеціального призначення імені Івана Богуна, червень 2023 року, фото – Командування Сухопутних військ ЗСУ
САУ 2С22 "Богдана" в розпорядженні 1-шої Окрема Бригада спеціального призначення імені Івана Богуна, червень 2023 року, фото – Командування Сухопутних військ ЗСУ

Про САУ "Богдана" на полі бою та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Як рашисти хотіли крізь міни проїхати

Російське окупаційне військо "демілітаризувало" свій черговий танк Т-62М, які окупанти також використовують під час бойових дій в Україні – у мережі з’явилося відео, як окупанти втратили свою машину поблизу Бахмуту, що в Донецькій області.

Читайте також: Скільки коштує налагодити виробництво легкого танка на прикладі новітнього американського M10 Booker

І цей Т-62М, який підірвався на мінах, що поставили самі ж окупанти, став щонайменше 61-ою машиною, яку російське окупаційне військо втратило з початку використання цих танків на полі бою в Україні.

САУ "Богдана" на полі бою

Командування Сухопутних військ ЗСУ на своїй сторінці у Facebook опублікувало бойової роботи САУ 2С22 "Богдана" на фронті з вказівкою, що цю артилерійську систему застосовує в боях проти рашистів 1-ша Окрема Бригада спеціального призначення імені Івана Богуна.

Сам факт появи таких фото важливий, бо це перша за тривалий час згадка про "Богдану" в строю ЗСУ саме від офіційних джерел. До цього, як можемо пригадати, були хіба що фото зразка літа 2022 року, коли САУ "Богдана" використовувалась для стрільби по окупантах на острові Зміїний.

САУ 2С22 "Богдана"
САУ 2С22 "Богдана" з оновленим шасі, червень 2023 року, джерело – телеграм-канал NMFTE

На цих фото фігурує "Богдана" саме на базовому варіанті шасі від КРАЗ. І це є насправді важливий момент, бо нещодавно деякі ресурси опублікували інші фото із САУ "Богдана" на фронті, і там артустановка цього типу має зовсім інше шасі, або ж як мінімум іншу конфігурацію кабіни. Розповідаємо про цей важливий нюанс в окремому матеріалі.

"Дистанційно керована" ЗУ-23-2

У 2013 році російське підприємство Подольский электромеханический завод (ПЭМЗ Спецмаш) показало свій проект модернізації зенітної установки ЗУ-23-2 під індексом ЗУ-23/30М1-3. За конфігурацією цю зенітку можна було б назвати скоріше аналогом польської Pilica. Але як водиться в подібних випадках, самі росіяни цю розробку теж поспішили назвати "аналоговнєтом", який суттєво підвищує можливості "класичної" ЗУ-23-2.

ЗУ-23-2
Рашисти демонструють "дистанційно керовану" ЗУ-23-2, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

ЗУ-23/30М1-3 відрізнялась від "оригіналу" наявністю кронштейнів для установки двох ПЗРК "Игла", і оптико-електронного блоку із тепловізійним каналом та лазерним наведенням. Розробники стверджували, що цей блок апаратури начебто здатен самостійно захоплювати і супроводжувати ціль, навідник на ЗУ-23 мав би просто виконати "грубе наведення". Втім, ця розробка в серію так і не пішла.

ЗУ-23-2
Рашисти демонструють "дистанційно керовану" ЗУ-23-2, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Але схоже, що цей проект рашистського "апгрейду" ЗУ-23-2 отримав свою як мінімум часткову "реінкарнацію" вже влітку 2023 року. Російські ресурси пишуть, що зараз в РФ відбувається "інженерний" форум за "участі" губернатора Тульської області Дюміна, і під час цього форуму відбулась зокрема презентація "дистанційно керованої" версії зенітної установки ЗУ-23-2, до якої "прикрутили" блок оптико-електронної апаратури.

Рашисти поставили 23-мм гармати від "Шилки" на БТР-82, вийшло дещо незвичне

Російські ресурси пишуть, що в них під час одного із форумів відбулась перша презентація дослідного зразка зенітної самохідної артустановки на базі БТР-82, призначеної начебто для боротьби саме проти БПЛА противника. Як озброєння для цієї установки використовуються дві зенітні гармати 2А7 калібру 23 мм від ЗСУ-23-4 "Шилка", обсяг боєкомплекту до автоматів невідомий.

БТР "Шилка"
Зенітна артустановка рашистів на базі БТР-82 із використанням зенітних автоматів 2А7 від ЗСУ-23-4 "Шилка", червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Для управління стрільбою на цій зенітній установці начебто використана оптико-електронна апаратура від російського "НТЦ Элинс", що розташоване в Зєлєноградє (Москва), і з вересня 2022 року року підпало під санкції від Мінфіну США (заборона західним компаніям вести торгові операції з цим підприємством).

Читайте також: Для чого насправді створювався HIMARS: 4 ракети й у рашистів "мінус" чотири САУ "Мста-С"