xcounter
#

Польща отримала дві батареї систем Pilica для захисту Варшави від ракет чи "літаючих мопедів"

5088
 Польська система протиповітряної оборони Pilica, зображення наводить Defence24
Польська система протиповітряної оборони Pilica, зображення наводить Defence24

Щоб виробити лише шість батарей таких систем ППО, полякам знадобилось мінімум 3 роки виробництва та 4 роки підготовки

Збройні сили Польщі 22 грудня 2022 року отримали дві батареї систем протиповітряної оборони Pilica, які будуть передані до складу 3-ої Варшавської зенітно-ракетної бригади, розповідає портал Defence24.

На даний момент польське військо уже має в своєму розпорядженні чотири батареї систем Pilica, перша з яких була поставлена 18 грудня 2020 року, друга – 30 березня 2022 року. За укладеним в 2016 році контрактом із консорціумом PGZ-Pilica загалом збройні сили Польщі мають отримати 6 батарей Pilica, вартість замовлення складає 727 мільйонів злотих.

Читайте також: Польща намагалась захиститись від рашистських Х-555 та "Калібрів" системами Poprad та Osa-P
Польська система протиповітряної оборони Pilica, ілюстративне фото з відкритих джерел

"Ядро" комплексу Pilica складає ракетно-артилерійський "гібрид", який включає в себе одну ЗУ-23-2 та дві пускові труби ПЗРК Grom/Piorun. До складу кожної з батарей входять 6машин із ракетно-артилерійськими установками, 2 машини для доставки боєкомплекту та 2 машини для підвозу інших припасів, РЛС та мобільний пункт управління. Стрільба із Pilica має відбуватись побатарейно, цілевказівку для стрільби має видавати саме мобільна РЛС.

Дальність ураження цілей за умови стрільби із ЗУ-23-2 складає до 3 км, за умови стрільби із Grom/Piorun – до 5,5 км. Польські військові передбачають, що Pilica має перекривати "мертві зони" для "класичних" ЗРК малої та середньої дальності, діяти як автономна вогнева одиниця та боротись із малорозмірними цілями противника на малих висотах. Що робить ці комплекси ППО польського виробництва оптимальним інструментом для боротьби, наприклад, із крилатими ракетами або ж дронами-камікадзе росіян.

Польська система протиповітряної оборони Pilica, ілюстративне фото з відкритих джерел

На перший погляд, в основу системи Pilica покладений ефектний та простий задум – "схрестити" ПЗРК та зенітну артустановку, "докрутити" до цього мобільну РЛС та пункт управління для видачі цілевказівки, вести стрільбу лише побатарейно і так створити необхідну щільність вогню для боротьби із цілями ворога на малих висотах та дальностях стрільби

З іншої сторони виходить, що лише для організації виробництва таких засобів ППО полякам знадобилось 4 роки, ще 3 роки – безпосередньо на виготовлення та поставку у війська.

Передача комплексів Pilica 3-ій Варшавській зенітно-ракетній бригаді, 22 грудня 2022 року, фото - Міноборони Польщі
Читайте також: Яку зону покриття має ППО в Польщі, і яку кількість рашистських ракет вона теоретично зможе збити