xcounter
#

Скільки коштує налагодити виробництво легкого танка на прикладі новітнього американського M10 Booker

8203
M10 Booker (фото: US Army)
M10 Booker (фото: US Army)

Завжди треба пам'ятати, що між концептом бойової машини, дослідним зразком, який успішно пройшов випробування та серійним виробництвом прірви, які вимірюються у величезних коштах

Після того, як General Dynamics Land Systems офіційно виграв конкурс на створення легкого танка за програмою Пентагону Mobile Protected Firepower, а машині було присвоєно індекс та назву M10 Booker, розпочався процес підготовки до вже серійного виробництва машини.

І попри те, що компанія вже отримала контракт на налагодження випуску малого темпу на 1,14 млрд доларів, з планом сформувати перший батальйон на рівні кінця 2024 - початку 2025 року, фінансування програми було доволі швидко збільшено. Зокрема General Dynamics днями отримала ще 257 млн доларів від Пентагону для закупівлі озброєння до M10 Booker.

Читайте також: Симбіоз словацької Eva та української "Богдани": якою буде наступна САУ для ЗСУ
M10 Booker
M10 Booker (фото: US DoD)

Й таким чином загальний цінник підготовки серійного виробництва нової машини, яка офіційно класифікується Combat Vehicle, хоча, як не крути, є легким танком, становить вже 1,4 млрд доларів. Але справедливо буде зазначити, що у цю суму включена й винагорода за створення танка.

Хоча назвати M10 Booker абсолютно новою створеною з нуля машиною складно. Шасі легкого танка - БМП ASCOD від General Dynamics використовується в іспанському Pizarro, австрійському Ulan, а також британському Ajax. Система вогню та ряд інших компонентів з танка M1A2 Abrams SEPv3.

Тобто фактично це перекомпонування вже наявних серійних рішень й попри це цінник лише на запуск виробництва M10 Booker вже може легко шокувати. Особливо в умовах, коли загальне замовлення розраховано на 504 машини, контракт на які, окрім вже замовлених перших декількох десятків, ще буде укладено з орієнтовним цінником у 12,9 млн доларів за один M10 Booker.

Для порівняння, вартість нового M1A2 Abrams SEPv3 складає 24 млн доларів за одиницю. Тому рішення Пентагону мати на полі більше танків, особливо у ролі засобів безпосередньої підтримки піхоти, цілком зрозуміле.

Читайте також: Для чого насправді створювався HIMARS: 4 ракети й у рашистів "мінус" чотири САУ "Мста-С"