xcounter
#

РСЗВ "Вільха" на експорт, батальйонний комплект танків для ЗСУ та борг "Заводу ім. Малишева" у 1,8 млрд грн: події тижня від Defense Express

16256
Перші випробування РСЗВ "Вільха-М" 4 квітня 2019 року
Перші випробування РСЗВ "Вільха-М" 4 квітня 2019 року

Новітня РСЗВ "Вільха-М" від ДККБ "Луч" знайшла своїх перших замовників, за три місяці поточного року Збройні Сили отримали батальйонний комплект танків, "Завод ім. Малишева" досяг боргу в 1,8 млрд грн: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Ударна авіаносна група флоту Китаю прямує до берегів Японії

Китай відправив до берегів Японії авіаносну ударну групу свого флоту, що складається із авіаносця "Ляонін", двох есмінців Type 052D Luyang, одного есмінця Type 055, одного фрегата Type 054A, та одного корабля забезпечення Type 901 Fuyu. Про це пише портал The Drive.

Читайте також: Українські гелікоптери Мі-8 отримають нові системи Elbit Systems для захисту від ворожих ПЗРК
ВМС Китаю
Китайське угрупування пройшло протокою Міяко, контроль над якою – важливий чинник проекції сили Пекіна в Тихоокеанському регіоні

Зазначається, що китайська АУГ пройшла протокою Міяко, контроль над якою – стратегічно важливий для самого Китаю, аби проектувати силу на морі.

Есмінець Type 052D Luyang ВМС Китаю
Есмінець Type 052D Luyang ВМС Китаю

Прохід ескадри флоту КНР супроводжував китайський літак радіотехнічної розвідки Y-9, мета якого у цьому епізоді була, очевидно, збір даних про реакцію японських Сил самооборони на появу ударного угрупування Китаю.

Сам по собі факт проходу ескадри китайського флоту через протоку Міяко не є чимось новим.

Літак ДРЛВ Y-9
Китайський літак радіотехнічної розвідки Y-9

Але на цей раз Пекін вирішив продемонструвати, що може спорядити в похід повноцінну авіаносну ударну групу, особливо для того – щоб зняти для себе проблеми і в іншому куточку Тихоокеанського регіону: уряд Філіппін тисне на Китай і вимагає прибрати подалі від своїх берегів майже дві сотні рибальських суден, котрі по факту виконують роль допоміжних одиниць ВМС НОАК.

Звідки йдуть російські війська

Військова загроза на східних та південних кордонах України різко загострилася. Росія у великих масштабах перекидає туди війська та озброєння. Для "навчань" задіяні 30 полігонів.

РФ Україна війна
Військова загроза на східних та південних кордонах України різко загострилася.

Керівництво Росії пояснює це тим, що ЗС РФ проводять так звану "контрольну перевірку військ" Південного ВО, який націлений проти України, та підготовку до навчань "Запад-2021". У "перевірці" беруть участь усі з’єднання Південного ВО (та частина з’єднань Західного ВО).

Російські САУ
Російські САУ на Кримському мосту (з соцмереж)

У свою чергу, ЗС України також готуються до можливого загострення на фронті. Зокрема, проведені навчання танкових резервів сил ООС на Луганщині. А Європейське командування ЗС США привело підрозділи до "самого високого рівня бойової готовності".

Також міністр оборони США Л. Остін "наголосив, що у разі ескалації російської агресії США не залишать Україну наодинці та не допустять реалізації агресивних устремлінь Росії щодо України". Інші деталі – в матеріалі Defense Express.

"Завод ім. Малишева" досяг боргу в 1,8 млрд грн

На ДП "Завод ім. Малишева", що входить до складу "Укроборонпрому" склалась критична ситуація. На фоні збитків за 2020 рік, які склали 112,4 млн грн, борг підприємства становить 1,8 млрд грн, а робітники два місяці не отримують заробітну плату.

Завод імені Малишева танки
Цех "Заводу ім. Малишева"

Про це йдеться у відкритому листі профспілки "Заводу ім. Малишева", який був адресований президенту України.

Завод імені Малишева борг
Робітники "Заводу ім. Малишева", фото: "Суспільне.Харків"

Як підкреслюється у зверненні - причиною такого стану підприємства є "команда неефективних менеджерів на чолі із генеральним директором ДП "Завод ім. Малишева" Криласом В.Д., який активно вживає заходів, направлених на знищення підприємства, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави".

Батальйонний комплект танків для ЗСУ

Прес-служба Концерну "Укроборонпрому" відзвітувалась про новий епізод передачі озброєння для частин Збройних Сил України: Львівський бронетанковий завод відвантажив п’ять модернізованих танків Т-64 та Т-72.

Т-64 танки Т-72
На фото - ті самі п'ять танків Т-64 і Т-72, котрі ЛБТЗ нині передав Збройним Силам України

Зазначається, що ці танки було укомплектовано сучасними системами управління вогнем, внутрішнього і зовнішнього зв’язку та комунікації, приладами денного та нічного бачення, камерами заднього виду, супутниковою навігацією та динамічним захистом.

Також, як наголосили в "Укроборонпромі", це була друга партія танків, яку Львівський бронетанковий завод передав українському війську. Перша партія налічувала "понад 10 одиниць" відновлених і модернізованих Т-64 і Т-72.

Т-72
На модернізованому фахівцями ЛБТЗ Т-72 відсутній інфрачервоний прожектор "Луна", що говорить про наявність тепловізійного прицілу нового покоління

Якщо ж узагальнити усю наявну інформацію про танки, що були передані від оборонної промисловості Збройним Силам України, то сумарно виходимо на 33 бойових машини, або ж батальйонний комплект танків.

"Вільха-М" на експорт

Прес-служба ДП "Державне підприємство Державне Київське конструкторське бюро "Луч" (входить до складу ДК "Укроборонпром") повідомила про укладання перших контрактів щодо постачання нової ракетної системи на експорт.

"Вільха-М"
Наразі для пусків використовується доопрацьована БМ 9А52-2 на шасі МАЗ-543. На початку 2019 року була представлена макетна версія комплексу "Вільха" на шасі КрАЗ-7634НЕ, але через певні проблеми, скоріш за все комплекс буде розміщений на шасі Tatra T 815-7T3R41 8х8 1R

"Укладені перші експортні контракти щодо постачання модернізованої РСЗВ "Вільха-М", - відзначається в повідомленні на офіційній сторінці КБ "Луч" у мережі Facebook.

"Вільха-М"
Точність "Вільхи-М" на стартовому етапі забезпечують 90 імпульсних двигунів

По суті, КБ "Луч" знайшло перших експортних покупців на свою перспективну ракетну систему ще до офіційного оголошення про успішне завершення Державних випробувань комплексу "Вільха-М" та його прийняття на озброєння Збройних сил України.

Гарної неділі!

Читайте також: Кораблі США прямують в Чорне море: чи стане це запобіжником атаки РФ на Каховський шлюз