xcounter
#

Українські гелікоптери Мі-8 отримають нові системи Elbit Systems для захисту від ворожих ПЗРК

На додачу до українських розробок таким щитом, ймовірно, буде сучасна mini-MUSIC
Мі-8 ЗСУ мають отримати надійний захист від ПЗРК.Фото - С.Попсуєвич
Мі-8 ЗСУ мають отримати надійний захист від ПЗРК.Фото - С.Попсуєвич
5965

Міністерство оборони України розглядає оперативну потребу з посилення захисту гелікоптерів та літаків Збройних сил країни від ворожих переносних зенітних ракетних комплексів. Нагадаємо: у 2014 році в зоні АТО з ПЗРК російсько-терористичні війська збили до десяти наших літаків та гелікоптерів. Одна з найбільших втрат - це збиття Іл-76, внаслідок чого загинуло 49 осіб, і ще 26 осіб - після катастроф п'яти вертольотів Мі-8.

Нині Міноборони хоче мати надійний захист насамперед для певної кількості багатофункціональних гелікоптерів типу Мі-8, які, серед іншого, залучаються до перевезення керівного та особового складу ЗСУ, а також до бойових та рятувальних місій.

Мі-8
Мі-8. Слов'янськ.

З огляду на критичний і болісний для армійської авіації досвід за підсумками бойових дій в зоні АТО, гелікоптери ЗСУ вже оснащені системами захисту від ворожих ПЗРК.

Читайте також: Як обдурити ворожу ракету: українські рішення
Адрос
Система "Адрос" від НВФ "Адрон" на вертольоті Мі-24 ЗС України

Це, зокрема, розробки компанії НВФ "Адрон" з відомим "Адросом". Але для ще більшої гарантії і безпеки певна кількість гелікоптерів, а згодом - можливо, і літаків, буде мати посилений захист від потенційних загроз.

Мі-8 ЗС України
Мі-8 та Мі-24 над Краматорськом

За інформацією Defense Express, нині Міноборони розглядає пропозиції однієї з закордонних компаній, продукція якої є визнаною у світі.

Це малорозмірна бортова система захисту літальних апаратів від ракет ПЗРК з інфрачервоними головками самонаведення (ІЧ ГСН) з назвою mini-MUSIC, яка розроблена ізраїльською компанією "Елбіт системз" (Elbit Systems).

Система MUSIC встановлюються на різні військові і цивільні платформи, не погіршуючи їх ТТХ і експлуатаційні характеристики

Система mini-MUSIC входить до сімейства пристроїв ІЧ-протидії DIRCM (Directional Infra-Red Countermeasure) типу MUSIC і призначена для установки на літаки і вертольоти для їх захисту від переносних зенітних ракетних комплексів.

mini-MUSIC
Гелікоптер "Апач" з системою mini-MUSIC

Система відноситься до категорії DIRCM (Directed Infra-Red Countermeasures), її завдання - захист літаків і вертольотів від ракет "земля-повітря" з тепловою (інфрачервоною, IR - Infra Red) головкою самонаведення (ГСН).

Мі-24 над Луганськом.

В першу чергу, мова йде про захист від ракет ПЗРК, які можуть бути у розпорядженні не тільки армій різних країн, але й терористичних організацій. Хоча часом ця межа досить умовна, якщо ми маємо на увазі дії ворогів на сході України.

До сімейства MUSIC (Multi Spectral Infrared Countermeasure) входять чотири системи: MUSIC - для захисту середніх і великих літаків і вертольотів; C-MUSIC - система для захисту комерційних реактивних літаків; J-MUSIC - розподілена система для військово-транспортних літаків, літаків-заправників, адміністративних літаків і т.д .; mini-MUSIC - система для захисту малорозмірних і середніх літальних апаратів, включно з гелікоптерами.

Система від Elbit Systems на літаку А400М

Сімейство MUSIC (MUSIC - Multi Spectral Infrared Countermeasures) створено компанією Elbit Systems для захисту від зенітних ракет пасажирських, транспортних та VIP літаків, а також вертольотів. Системи сімейства можуть бути легко встановлені на різні військові і цивільні платформи, не погіршуючи їх ТТХ і експлуатаційних характеристик.

J-MUSIC
Поворотна турель розподіленої системи захисту J-MUSIC для військово-транспортних літаків

У багатоспектральній системі Elbit Systems для протидії ворожим ракетам використовуються технологія волоконного лазера у засобах спрямованої протидії ІЧ головкам самонаведення ПЗРК, а також поворотна турель.

Системи виявляють пуск ракети, використовуючи тепловізійні камери для забезпечення кругового огляду нижньої півсфери, і створюють спрямовані перешкоди ГСН ракети, "засвічуючи" її променем лазера.

Виявлення ракети, що наближається, забезпечує система попередження про ракетну атаку.

Після виявлення видається команда на систему DIRCM, яка направляє на ціль пристрій для захоплення і супроводу ракети. Потім включається потужний бортовий лазер, який виводить з ладу ГСН ракети і, власне, сам засіб враження.

Компанія "Елбіт системз" має контракти з низкою замовників для оснащення своєю системою як цивільних, так і військових літаків і вертольотів.

У їх числі - літаки B747, B737, B757, B767, B777, A320. Ізраїльські системи є на літаках і вертольотах ВПС Італії типу C130J, C27J і CSAR AW101, на літаках ВПС Бразилії KC-390 компанії "Ембраєр", військово-транспортних літаках Німеччини та Франції, ВІП-вертольотах і інших. Ці захисні системи від Elbit Systems нині загалом використовують 15 країн.

Перші переговори з Elbit Systems щодо застосування системи MUSIC на українських Мі-8 відбулися рік тому.

За даними Defense Express, перший контракт за цим напрямом може бути підписаний у 2021 році.

Мі-8
Збитий з ПЗРК гелікоптер Мі-8 ЗС України

Довідково:

За час АТО Україна втратила 18 літаків і вертольотів, внаслідок чого загинуло 89 осіб, 11 були поранені, а двоє зникли безвісти.

Зокрема, було втрачено 10 вертольотів (по п'ять Мі-8 і Мі-24) і вісім літаків (Ан-30Б, Ан-26, Іл-76, два МіГ-29, два Су-25, Су-24М). Найбільше людей загинуло в результаті збиття військово-транспортного Іл-76 14 червня (49 осіб), і внаслідок катастроф п'яти вертольотів Мі-8 - 26 осіб. Іл-76 був збитий з ПЗРК. Більшість гелікоптерів також було збито з переносних зенітних ракетних комплексів.

Бойові втрати армійської авіації ЗС України у зоні АТО у 2014 р.

Тип

Дата катастрофи

Міце події

Застосована ворогом зброя

1.

Мі-8

25.04.2014 р.

аэродром Краматорська

ПТУР

2.

Мі-24

02.05.2014 р.

Слов'янськ

ЗУ-23-2 або ПЗРК

3.

Мі-24

02.05.2014 р.

Слов'янськ

ЗУ-23-2 або ПЗРК

4.

Мі-24

05.05.2014 р.

Слов'янськ

ЗУ-23-2

5.

Мі-8

29.05.2014 р.

Слов'янськ

ПЗРК

6.

Мі-24

04.06.2014 р.

Слов'янськ

ПЗРК

7.

Мі-8Т

21.06.2014 р.

Чугуївський р-н Харьківської обл.

причина не названа

8.

Мі-8

24.06.2014 р.

Слов'янськ

ПЗРК

9.

Мі-8

07.08.2014 р.

Савур-Могила

ЗУ-23-2 або ПЗРК

10.

Мі-24

20.08.2014 р.

н.п. Георгієвка Луганської обл.

ймовірно, ЗРГК "Панцир"

Читайте також: Повітряний бій між МіГ-29 та "лазерним" F-16: переміг лазер (відео)