xcounter
#

"Завод ім. Малишева" досяг боргу в 1,8 млрд грн: робітники звинувачують "Укроборонпром" у бездіяльності

Цех "Заводу ім. Малишева"
Цех "Заводу ім. Малишева"
8655

Профспілка "Заводу ім. Малишева" направила до влади відкритий лист

На ДП "Завод ім. Малишева", що входить до складу "Укроборонпрому" склалась критична ситуація. На фоні збитків за 2020 рік, які склали 112,4 млн грн, борг підприємства становить 1,8 млрд грн, а робітники два місяці не отримують заробітну плату.

Про це йдеться у відкритому листі профспілки "Заводу ім. Малишева", який був адресований президенту України.

Читайте також: Росія терміново подвоює кількість батальйонних тактичних груп на кордоні з Україною: звідки вони йдуть (аналіз)

Як підкреслюється у зверненні - причиною такого стану підприємства є "команда неефективних менеджерів на чолі із генеральним директором ДП "Завод ім. Малишева" Криласом В.Д., який активно вживає заходів, направлених на знищення підприємства, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави".

Крім того, раніше до ДК "Укроборонпром" була направлена вимога щодо звільнення директора, проте вона не була виконана. Тому профспілка "змушена оскаржувати у суді бездіяльність концерну".

Робітники
Робітники "Заводу ім. Малишева", фото: "Суспільне.Харків"

Варто нагадати, що у грудні 2020 року підприємство відвідав очільник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв, який заявив, що має "амбітні плани" на 2021 рік та пообіцяв, що "Завод ім. Малишева" отримає замовлення.

"Ми зробимо цілий ряд презентацій можливостей підприємств для замовників державних - Міністерства оборони, Генштабу. Цілий ряд машин - і "Оплотів", і "Дозорів", і Т-64 ", - зазначив тоді Гусєв.

Юрій Гусєв
Юрій Гусєв на ДП "Завод ім. Малишева", фото: "Суспільне.Харків"

Додамо, що, як дізнались журналісти ICTV, єдиним замовленням цілого заводу на цей рік є виготовлення лише одного танку "Оплот" - але на замовлення спецекспортерів - для виставок.

(У свою чергу, для "Оплотів" для ЗС України ХКБМ проводить заходи з імпортозаміщення, лише після завершення цього процесу йтиметься про закупівлю оновлених зразків "Оплоту" у підприємтства - DE)

Також маємо зазначити, що аналогічний відкритий лист до влади направили із ДП "Антонов", яке також входить до складу "Укроборонпрому". У ньому пілот-випробувач 1 класу Віктор Гончаров, начальник інспекції з безпеки польотів "Антонов", звинуватив керівництво підприємства у "психологічному тиску" у зв’язку із намірами скоротити льотчиків-випробувачів авіапідприємства.

Варто зазначити, що 29 березня гендиректор "Укроборонпрому" Юрій Гусєв призначив одного із заступників директора "Заводу ім. Малишева" - Германа Сметаніна на посаду очільника "Харківського бронетанкового заводу".

Читайте також: Туреччина заявила, що уже розробила власний двигун до танка Altay: випробування заплановані на квітень