xcounter
#

На "Завод імені Малишева" два місяці не виплачують зарплату: робітники звинувачують у бідах гендиректора (відео)

7537
БМ "Булат" та БМ "Оплот" на ДП "Завод імені Малишева" у грудні 2020 року
БМ "Булат" та БМ "Оплот" на ДП "Завод імені Малишева" у грудні 2020 року

Головне танкобудівне держпідприємство України наразі фактично банкрут

Принаймні так стверджують журналісти телеканалу "Факти ICTV" у своєму відеосюжеті "Фактично банкрути. На танковому заводі Малишева не виплачують зарплати".

Відзначається, що через відсутність роботи та заборгованість з заводу щоденно звільняється "до 10 фахівців". У проблемах та численних порушеннях робітники звинувачують гендиректора Василя Криласа й вимагають його звільнення. Відповідний лист профспілка підприємства вже надіслала до ДК "Укроборонпром".

Проте основною проблемою ДП "Завод імені В.О. Малишева" є відсутність замовлень. Контракти з закордонними партнерами закінчилися, я Міноборони нових танків не замовляє.

"Якщо три-чотири роки тому, тут (на ЗіМ під час виконання "тайського" контракту на БМ "Оплот") виготовляли продукції на понад два мільярди гривень, то 2019 – вчетверо менше", - відзначають журналісти.

Крилас
Скандальний гендиректор держпідприємства під час відвідування харківських підприємств очільником Концерну у грудні 2020 року / Фото: "Телеканал Simon"

Не менш невтішні прогнози на рік поточний. Від держави є лише замовлення на один "парадний" танк БМ "Оплот", тоді як для утримання "на плаву" підприємству потрібно виготовляти по танку щомісяця.

Більш того, є питання й до цього замовлення від ДК "Укрспецекспорт".

Оплот
Кінцева партія БМ "Оплот" за контрактом з Таїландом під час випробувань. Березень 2018 року / Фото: "Укроборонпром"

"В контракті зазначена сума у $3,5 млн, тоді як собівартість "Оплоту" з імпортними комплектуючими $5 млн. За рахунок чого здешевлюватимуть і чи буде танк повноцінною бойовою машиною, невідомо", - відзначили у сюжеті.

Оплот
Танк БМ "Оплот" є основною продукцією ДП "Завод імені Малишева"

Власне, це фактично точне повторення питань, яки раніше вже були озвучені Defense Express, хіба що без інформації, що на будівництво броньованої машини потрібно не менш як вісім місяців, я за контрактом танк мають побудувати за сім. Контракт був підписаний у січні ц.р. й машина має бути "на ходу" вже в середині серпня, щоб її встигнули бодай трохи "обкатати" перед Парадом до Дня Незалежності.

Булат
Відновлені на Заводі імені Малишева два танки БМ "Булат" (передані в жовтні 2020 року) та БМ "Оплот" / Фото: "Укроборонпром"

Журналісти телеканалу "Факти ICTV" також зазначили, що вже два тижні вони намагаються отримати відповіді щодо питань з боргів по зарплатні та доволі сумнівного контракту на постачання "парадного" "Оплоту" від керівництва Концерну, ДК "Укрспецекспорт" та власне ЗіМ, однак їх не надають. А знімальну групу каналу, без пояснення причин, не пускають на харківське підприємство.

ЗіМ
Нові гусениці для БМП від ДП "Завод ім. Малишева" / Фото: "Укроборонпром"

Варто додати, що без замовлень на нові танки фінансове становище "Заводі імені Малишева" дійсно скрутне. Зокрема, минулого року на підприємстві фактично були виконані лише контракти на постачання кількох десятків нових гусениць для БМП та модернізацію й ремонт чотирьох танків БМ "Булат". Тоді як, наприклад, на меншому за розмірами ЛБТЗ були замовлення на модернізацію десятків танків Т-64 й постачання кількох десятків одиниць оновленої інженерної техніки. А сусіди з ХКБМ за 2020 рік поставили Міноборони близько 40 нових БТР-4 й вже мають ще більше замовлення на бронетранспортери у цьому році.

Читайте також: Як вивести Завод ім.Малишева з танкового локдауну: декілька рецептів швидкої допомоги