xcounter
#

Як вивести Завод ім.Малишева з танкового локдауну: декілька рецептів швидкої допомоги

Танки "Оплот" йшли на експорт до Тайланду
Танки "Оплот" йшли на експорт до Тайланду
9714

Державний концерн "Укроборонпром" проводить конкурс на посаду директора ДП "Завод імені В.О. Малишева". Проте виведення з кризи головного танкового підприємства країни лежить за межами локальних кадрових рішень.

У березні 2018 року "Завод ім. В.О. Малишева" виготовив останню партію нових танків "Оплот" і відправив їх закордонному замовнику. То був Таїланд, який загалом отримав 49 нових танків за $240 млн.

Одна з тайських машин "Оплот-Т"

У підсумку 2018 рік "Завод ім. В.О. Малишева", що входить до складу ДК "Укроборонпром", закінчив з рекордною сумою реалізованої продукції – на 3 млрд грн.

Читайте також: ​"Завод ім. Малишева" нарешті отримав замовлення на "Оплот", проте лише на один - для параду та виставок
Танки "Оплот-Т" на параді у Таїланді

Також завод виконував контракти на постачання нових дизельних двигунів та моторно-трансмісійних відділень до Пакистану.

Т-80УД
У 90-х роках Україна продала Пакистану 320 одиниць Т-80УД

Саме ця країна тривалий час була ключовим закордонним партнером ЗіМу - відтоді, як Україна експортувала до цієї країни 320 танків Т-80УД на суму $640 млн та уклала контракт на поставку 420 моторно-трансмісійних установок до танків "Аль-Халід" та "Аль-Халід-1" на суму близько $300 млн.

Al Khalid-1
Бойові властивості пакистанького танку Al Khalid-1 забезпечує український двигун

Але якось так непомітно (це - тема для окремого аналізу, дещо про це у матеріалі Танк, що вбиває український експорт: як в Китаї з’явився VT-4) сталося, що потужним танковим другом Пакистану нині став вже Китай. Який, до речі, зі своїм VT-4 потіснив українські танки і в Таїланді.

Експортне навантаження на завод Малишева суттєво зменшилось. Оплачених замовлень на виготовлення серійної продукції від рідного Міноборони для ЗіМу також зараз немає.

Тож нині нового директора на ЗіМ підшуковують в умовах, коли є двомісячна заборгованість по зарплатні перед колективом. Не покрита заборгованість за поставки газу на виробництво.

Один день утримання Заводу ім. Малишева – це два мільйони гривень

Також існують борги Заводу перед комплектаторами вузлів, систем та агрегатів. Постачальників спочатку заманювали до співпраці схемою з відстрочкою платежів, потім – гарантійними листами. Але все одно не розрахувались. Боргове дно знову глибшає.

Один з цехів Заводу ім.Малишева

Кожен день утримання такого монстру як Завод ім. Малишева – це два мільйони гривень. Незалежно від того, чи виготовляє він якусь продукцію, чи ні.

Все ця нинішня ситуація є наслідком відсутності системних заходів, скерованих на вихід Заводу ім. Малишева з глибокої кризи, який є банкротом.

Одних кадрових рішення з пошуком нового директора насьогодні вже критично замало.

Т-64 зразка 2017 року - остання версія танка у ЗСУ

Є потреба у розробці окремої програми рятувальних дій, яка виходить за межі повноважень та можливостей одного керівництва ЗіМу.

Така рятувальна програма потребує взаємодії Мінстратегпрому, Мінекономіки, Міноборони, концерну "Укроборонпром", доки він ще є, самого заводу і адекватної роботи спецекспортерів.

Останні які не повнині відноситись до заводу як до корови за принципом "менше годувати, більше доїти".

"Оплот" на полігоні у Харкові

До швидких рецептів допомоги, доки така стратегія ще в планах, можна віднести таке:

1. Забезпечити на Заводі ім.Малишева виготовлення корпусів, вузлів та агрегатів, а також збирання частини серійних БТР-4. За рахунок цього мінімізувати залежність від ЛКМЗ.

БТР-4 в зоні АТО

Знайти балас у виготовленні нових БТР-4 для ЗСУ, замовлення на які є достатньо значним, між ХКБМ і ЗіМ. Пам'ятаючи про те, що ключове завдання ХКБМ - це розробка нових і супроводження, вдосконалення існуючих проєктів бронетехніки.

Завдання ХКБМ - це розробка нових і супроводження, вдосконалення існуючих проєктів бронетехніки.

2. Пришвидшити формування ДОЗ задля виділення коштів на виготовлення моторно-трансмісійних установок, бортових коробок за проектами ремоторизації Т-64, прискорити реалізацію проекту "Краб".

Т-64 Краб
Т-64 "Краб" вийде на полігон узимку 2021-22 років

3. Завершити на ЗіМ процес дооснащення виробництва танкових дизельних двигунів, складових моторно-трансмісійних установок задля збільшення кількості та якості виготовлення.

Є потреба у розробці окремої програми рятувальних дій...

4. Передати ЗіМу ХКБД для створення єдиного циклу розробки, випробувань, супроводження та доопрацювання дизельних двигунів 6ТД-1/2/3. Продовжити і активізувати цивільні конкуренті проєкти на ЗіМ з виготовлення двигунів для потреб вагонного складу залізниці. Вони не перешкоджають військовим проєктам і є прибутковими.

У цеху - БТР-4. Фото - Андрій Кравченко

5. У альянсі з ХКБМ та Міноборони вийти на перспективні проєкти створення та виготовлення нових зразків бронетехніки. Бо нині ми не бачимо майбутнього.

БТР-4 від ХКБМ для морської піхоти ВМСУ

6. Ув’язати проєкти з розвитку двигунного напрямку з модернізацією/розробкою нових зразків бронетехніки, а також зз експортними потребами найбільш ймовірних споживачів/замовників.

Турецький ОБТ Altay

Як приклад, оновити роботи з Туреччиною ( На цю тему: Туреччина поновила пошуки двигуна для танку Altay. Україна має буде у грі).

7. Щодо контролю за діями спецекспортерів у стосунках з Заводом ім.Малишева, то тут є надія на увагу, досвід і компетенції відповідних структур та органів, що мають вирішальний вплив у цій царині.

Читайте також: ​"Краб" та "Бастіон": названо строки глибоких модернізацій Т-64 та "Оплоту" для ЗСУ