xcounter
#

"Розумна" зброя для майбутнього винищувача Tempest: у Великобританії хочуть створити аналог американської "Золотої орди"

1213
Концепція "розумних" боєприпасів може мати успіх не тільки для майбутніх, а й для існуючих платформ. Фото: Dstl
Концепція "розумних" боєприпасів може мати успіх не тільки для майбутніх, а й для існуючих платформ. Фото: Dstl

Концепція "розумних" боєприпасів стає все більш популярною у високотехнологічних країнах

У Великобританії хочуть створити низку "розумних" ракетних систем, базовою платформою для яких може стати майбутній винищувач Tempest.

Ці ракети створюються у рамках програми Co-operative Strike Weapons Technology Demonstrator (CSWTD). У рамках цієї програми Лабораторія оборонних наукових технологій (Dstl) Великобританії буде досліджувати те, як ракети можуть працювати разом та як це покращить характеристики систем, що наразі існують.

Читайте також: Успіх програми Golden Horde: запущені з винищувача бомби одночасно вразили чотири різні цілі

tempest винищувач
Ймовірний вигляд майбутнього винищувача Tempest

Фактично, йдеться про створення аналогу американських боєприпасів "Золота Орда", які вміють діяти у складі рою та "спілкуватися" між собою.

Як стверджують в оборонному відомстві Великобританії, ракети зможуть працювати разом та обмінюватися інформацією завдяки новому програмному забезпеченню.

Загалом проєкт повинен позитивно вплинути на підвищення гнучкості ракет – це потрібно для того, щоб під час бою така "розумна" зброя могла швидко реагувати на загрози, що постійно змінюються або ж адаптуватися під ту чи іншу ситуацію.

Роботи над цією програмою розпочалися у квітні цього року. Загалом на реалізацію програми CSWTD планують виділити два роки. Наразі програма знаходиться на стадії оцінки різних військових тактик та сценаріїв – у проєкті беруть участь науковці з Dstl спільно з фахівцями з MBDA.

Розумна зброя
Завдяки новому ПО ракети зможуть "спілкуватися" між собою

"У випадку успіху британські платформи можуть використати переваги розумної інтегрованої ракетної мережі через п’ять років", – зазначають у міноборони Великобританії. Стверджується, що першочергові інвестиції у CSWTD становлять 4,8 млн доларів США.

Читайте також: Європа та США мають узгодити плани щодо майбутніх винищувачів FCAS, Tempest та NGAD: для чого це потрібно