xcounter
#

Американські ройові "розумні" бомби отримають другий шанс: перше випробування було "частково вдалим"

1928
Одна з нових "ройових" бомб, CSDB-1, буде заснована на Small Diameter Bomb I
Одна з нових "ройових" бомб, CSDB-1, буде заснована на Small Diameter Bomb I

Повітряні сили США в кінці лютого 2021 року планують провести чергові випробування за програмою Golden Horde, у рамках якої бомби отримають не тільки здатність діяти у складі рою, але й часткову автономність

Програма Golden Horde – один з трьох пріоритетів Дослідницької лабораторії ПС США. Ця програма передбачає об’єднання в одну мережу певної кількості боєприпасів та оснащення їх операційною системою, що дає їм набір певних завчасно визначених правил для автономних операцій.

"Розумні" бомби зможуть взаємодіяти одна з одною в повітрі

Перші випробування у рамках програми Golden Horde відбулися 15 грудня 2020 року. Командувач ПС США бригадний генерал Хізер Прінгл зазначила, що "це була прекрасна можливість для навчання" і служба очікує ще два польоти вже в цьому місяці.

Читайте також: Вільне бомбометання: в РФ похизувались черговим випробуванням БПЛА "Охотник"

Разом з тим, хоча у грудні під час випробувань було досягнуто 9 з 13 цілей, за словами Прінгл, під час випробувань не все пішло по плану.

Так, під час польоту з F-16 були скинуті бомби, які могли встановити зв’язок одна з одною. Вони виявили першу ціль – глушник GPS.

Водночас ці боєприпаси мають автономний модуль, який дозволяє реагувати на зміни на полі бою – і трохи пізніше "розумні" бомби помітили дві цілі з вищим пріоритетом, які були визначені планувальниками місії ПС перед польотом та запрограмовані.

F-16 Fighting Falcon
F-16 Fighting Falcon

Однак через проблеми з програмним забезпеченням навігаційна система не змогла отримати команди й зброя не влучила у ціль. Разом з тим, за словами Прінгл, попри ці невдачі під час першого випробування, ця концепція "роїстих" та "розумних" бомб виглядає досить перспективною.

Ройові
Ще одна "ройова" бомба – CMALD – буде заснована на Miniature Air-Launched Decoy

Зазначається, що на наступному тижні Прінгл має зустрітися з генералом Хіт Коллінз, керівником програми ПС з озброєнь задля обговорення майбутнього програми Golden Horde і того, як ця технологія має перетворитися на продукт, який можна буде експлуатувати.

"Основним компонентом цієї технології є побудова цифрової архітектури, яка дозволяє більше тестувати різні види технологій й вбудовувати деякі "контейнерні" рішення, які можуть бути простішими та зручнішими для різних видів зброї", – зазначає Прінгл.

Читайте також: ​Ізраїльська Rafael поставить бомби, ПТРК та системи зв’язку на 200 мільйонів доларів