xcounter
#

Повітряні сили США розробляють нові "розумні" бомби з ройовими можливостями

Повітряні сили США розробляють нові "розумні" бомби з ройовими можливостями
1202

У 2019 ПС США прийняли програму Vanguard, що включає в себе проекти Skyborg (дрони, що діють разом з пілотованою авіацію), розробку експериментальних супутників Navigation Technology Satellite-3 і ініціативу Golden Horde, яка має забезпечити "розумні" бомби можливостями ройової взаємодії.

Golden Horde розвивається паралельно з проектом Collaborative Small Diameter Bomb - тобто бомби будуть мати не тільки можливість ройової взаємодії, але і часткову автономність.

Як очікується, бомби зможуть отримувати нову інформацію в повітрі і самостійно переключатися на більш пріоритетні цілі, сповістять "колег" про зміни траєкторії польоту, замістять собою збиті противником боєприпаси, і, можливо, навчаться самостійно уникати загроз.

Читайте також: Чому Китай програє у війні з Тайванем: сценарій битви з допомогою США
Бомби малого діаметру США CSDB-1
Одна з нових "ройових" бомб, CSDB-1, буде заснована на Small Diameter Bomb I

Військові готують бомби CSDB-1 і CMALD, основані на Small Diameter Bomb I (розробка Boeing) і Miniature Air-Launched Decoy (розробка Raytheon).

Боєприпаси отримають бортові системи зв'язку і більш продуктивні процесори, які забезпечать "ройові" функції.

ПС планують використати винищувачі F-16 Fighting Falcon, які скинуть перші CSDB-1 цієї осені

Ось як буде працювати Golden Horde: пара винищувачів F-16 може бути націлна на низку бетонних авіаційних ангарів на авіабазі противника.

Перший винищувач вразить чотири ангари з чотирма CSDB-1, проте де-факто буде знищено лише два ангари.

Другий винищувач, що летить за першим, скине свої CSDB-1, в той час як зброя першого літака вже буде знаходитися в повітрі.

Бомби другого винищувача отримають дані про те, що два ангара вже були зруйновані. Отримавши цю інформацію, бомби автономно перенаціляться, щоб знищити ангари, які не були знищені першим літаком.

F-16 Fighting Falcon бомба CSDB-1
F-16 Fighting Falcon стане першим літаком, що випробовує нову CSDB-1

Бажаний результат програми Golden Horde - більш ефективне використання боєприпасів, що дозволяє бомбам влучати у пріоритетні цілі.

Це знижує ймовірність того, що пілотам доведеться атакувати цілі двічі. Це особливо важливо у захищеному повітряному просторі, де ППО противника, яке могло бути не готово до першої атаки, буде точно готово до наступної.

Бомба CMALD Miniature Air-Launched Decoy
Друга нова "ройова" бомба, CMALD, буде заснована на Miniature Air-Launched Decoy

Бомби не будуть повністю автономним; вони не будуть шукати нові цілі самостійно.

Замість цього, вони зможуть приймати рішення тільки щодо нанесення ударів по існуючим цілям: якщо ціль A недоступна, треба влучити у ціль B, C або об'єднатися з бомбою №Х, щоб вразити ціль D.

Повітряні сили наголошують, що Golden Horde "не використовує" штучний інтелект або машинне навчання для самостійного визначення того, які цілі потрібно вражати.

Система може вибирати поведінку тільки з встановлених схем дії і не може порушувати чітко визначені правила застосування збройної сили".

Бомбардувальник B-52H з бомбою CMALD
Наразі військові планують випробувати бомбу CMALD на B-52H

Згідно з Defense News, після тестів з F-16 повітряні сили хочуть випробувати бомбардувальники B-52H з бомбою CMALD, призначену для імітації дружніх винищувачів на радарах супротивника.

Літаки B-52Н отримають CMALD не раніше літа 2021 року.

Читайте також: Представник Пентагону: Ми зацікавлені в тому, щоб озброїти українські патрульні катери ракетами (відео)