xcounter
#

Roshel робить дев’ять бронеавтомобілів в день і це дійсно шалені темпи: скільки поставлено Україні

4304
Бронеавтомобіль Senator, фото ілюстративне
Бронеавтомобіль Senator, фото ілюстративне

Сили оборони України вже тривалий час експлуатують броньовані автомобілі Senator на полі бою

Ще у квітні 2022 року в одному з пакетів оборонної допомоги від Канади було оголошено про передачу бронеавтомобілів Senator від канадської оборонної компанії Roshel, засновником якої є член правління Канадсько-української торгової палати Роман Шимонов, водночас тоді вперше було анонсовано про поставку скромної партії у вісім бронемашин.

Втім, згодом темпи постачання бронеавтомобілів Senator до Сил оборони України стали набирати обертів і станом на сьогодні Шимонов повідомив, що українські військові отримали на озброєння щонайменше 1400 таких бронеавтомобілів. Про це він розповів у розмові з DefenseWebTV (Army Recognition).

Читайте також: ЗМІ пише, що Україна має запит на 12 ударних AH-1Z Viper із США, від яких може відмовитись Словаччина

Розмова журналіста із засновником компанії Roshel проходила на виставці MSPO-2024 в Польщі, де компанія показала свої новинки - MRAP з бойовим модулем під кулемет КПВТ, а також броньований пікап, оснащений модулем під авіаційну 23-мм гармату ГШ-23.

"Ми маємо понад 1400 транспортних засобів, які ми поставили Україні з початку війни. Компанія має повну вертикальну інтеграцію, і ми виробляємо все самостійно, починаючи від металів, нарізки, інженерія тощо", - відзначає Шимонов у розмові з виданням. Він наголошує, що така політика компанії дозволяє у дуже стислі терміни задовольняти потреби покупців.

Очільник Roshel згадує про таку сучасну загрозу, як FPV-дрони у контексті коли в сотні й тисячі разів дешевше озброєння знищує дорогу бронетехніку, і тому перевага бронеавтомобілів від цієї компанії полягає не тільки у захисті, а передусім у високих темпах виробництва техніки.

"Сьогодні ми виробляємо дев’ять машин на день сім днів на тиждень", - відзначив він. Таким чином, темпи виробництва бронеавтомобілів на сьогодні становлять 63 машини на тиждень, орієнтовно 270 на місяць і 3285 на рік. Ймовірно, значна частина з вироблених машин буде постачатися Україні, хоча, звичайно, компанія має й інших замовників.

Нагадаємо, що ще у травні цього року Шимонов розповідав про плани компанії Roshel організувати виробництво їхньої бронетехніки в Україні, тоді відзначалося про завершальну стадію планування локалізації частини виробництва в Україні, водночас також в Україні на той час вже було декілька сервісних центрів з обслуговування машин компанії. Станом на сьогодні роботи перебувають "на фінальній стадії".

Читайте також: З’явилося перше фото, як ЗСУ тестують прототип 105-мм "найлегшої САУ у світі" 2-CT Hawkeye