xcounter
#

З’явилося перше фото, як ЗСУ тестують прототип 105-мм "найлегшої САУ у світі" 2-CT Hawkeye

26185
З’явилося перше фото, як ЗСУ тестують прототип 105-мм "найлегшої САУ у світі" 2-CT Hawkeye

AM General передала Силам оборони України експериментальну 105-мм САУ 2-CT Hawkeye навесні цього року

Влітку цього року стало відомо, що у квітні американська компанія AM General абсолютно таємно поставила в Україну свою нову 105-мм самохідну артилерійську установку 2-CT Hawkeye - інформацію про поставки вже у червні розкрив директор програми M General Майк Еванс, інших подробиць про передачу цієї САУ не повідомлялося.

Водночас Національний Інформаційний Портал "Тиск" оприлюднив фактично перше фото цієї САУ в Україні, як відзначається у дописі, машину було відзнято під час її тестування військовослужбовцями Сил оборони України, ймовірно влітку. Інших деталей зі зрозумілих причин не повідомляється.

Читайте також: Як ЗСУ могли отримати САУ 2С1 "Гвоздика" від Польщі, і про що нам це говорить

Передусім що варто нагадати про 2-CT Hawkeye це той факт, що Сили оборони мають на озброєнні фактично експериментальний зразок, бо ця САУ на сьогодні існує лише у вигляді прототипів - два зразки Армія США замовила собі ще у 2021 році, станом на сьогодні інформація про серійні замовлення на цю машину відсутні.

Ця САУ являє собою встановлену на шасі HMMWV M1152 від AM General 105-мм гармату M20 зі стволом довжиною 27 калібрів від Mandus Group. Показово, що роботи над цією САУ ведуться щонайменше з 2016 році, у мережі також є згадки, що машину розробляють аж з 2011 року - тобто за досить тривалий час вона все ще перебуває на стадії прототипів, ймовірно через відсутність активної зацікавленості у такій машині. Можна припустити, що остаточне рішення буде прийняте за результатами її експлуатації на полі бою Силами оборони України.

AM General у своїх презентаційних матеріалах наголошує, що САУ 2-CT Hawkeye є "найлегшою найбільш маневреною самохідною гаубицею у світі". Згідно з даними компанії, повна маса системи становить 6395 кг (gross vehicle weight), водночас важливий нюанс, що у контексті цієї артилерійської системи йдеться фактично про комплекс з двох машин - сама САУ, а також машина підтримки, яка потрібна для перевезення боєприпасів і ще двох членів екіпажу.

Також нагадаємо, що для того, щоб шасі HMMWV витримувало постріли з гармати M20, до системи було інтегровано технологію м’якої віддачі SRT, без якої автомобіль просто б розсипався.

Щодо можливостей цієї САУ, то для звичайних боєприпасів для цієї САУ декларується дальність у 11,6 км, активно-реактивним снарядом - до 19,5 км відповідно до даних виробника Mandus Group. Сумісні з 2-CT Hawkeye боєприпаси - уламково-фугасні M1 та, а також M1130A1, реактивні M913, освітлювальні M314 та димовий M60/M60A2.

Відзначається, що максимальний темп стрільби становить 8 боєприпасів за хвилину, протягом трьох перших хвилин, далі - по три постріли за хвилину. Перший постріл САУ 2-CT Hawkeye

може здійснити за півтори хвилини після зупинки, для того, щоб покинути позицію, потрібно три хвилини.

Читайте також: Хоча ствол до PzH 2000 може зробити навіть 20 тисяч пострілів, з поставками для ЗСУ може бути проблема