xcounter
#

РФ вже тиждень не виводить кораблі у Чорне море тримаючи їх у Новоросійську

1880
Бухта Новоросійська 25 серпня 2025 року (ESA)
Бухта Новоросійська 25 серпня 2025 року (ESA)

Якщо ворог може боятися втратити надводні кораблі, то причина тримання підводних човнів значно цікавіша та фатальніша для РФ

РФ продовжує тримати всі свої основні бойові кораблі у Новоросійську, перегородивши вхід до бухти іржавими баржами. І з минулої неділі, з 18 серпня, відповідно до звітів ВМС ЗСУ, жодний з російських кораблів у море не виходив.

На такий факт звернув увагу речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону. При цьому якщо відмова від виведення в море надводних кораблів цілком пояснюється високим ризиком поповнити статистику успішних атак українських морських дронів, то з підводними човнами ситуація не зовсім зрозуміла.

Читайте також: Склад боєприпасів під Воронежем вибухає досі, там було понад 5000 тонн снарядів та ракет

Нагадаємо, що в Україні фактично немає чим уражати підводні човни, які знаходяться під водою, бо це потребує цілої системи та відповідних засобів протичовнової оборони. Тому атака по них можлива лише у бухтах, як це й сталось з "Ростов-на-Дону", яка була знищена ракетними ударами, а для приховування втрати, у поки окупованому Севастополі навіть побудували 56-метровий макет.

Як зазначив Дмитро Плетенчук питання відмови від виведення підводних човнів у морі зараз остаточно не з'ясовано. Можливими поясненнями є технічне обслуговування або внутрішнє рішення.

Водночас з боку Defense Express зазначимо, що саме питання технічного обслуговування може бути ключовим. Нагадаємо, що ще на початку серпня ми писали, що РФ не може ремонтувати свої субмарини у Чорному морі і це фатальна незворотність. Бо їх ремонт здійснювався лише у Севастополі, де Україна може їх знищувати.

Зазначимо, що зараз у РФ у Чорному морі три підводні човни проєкту "Варшавянка" ( Б-265 "Краснодар", Б-268 "Великий Новгород" та Б-271 "Колпино") та один проєкту "Палтус" (Б-871 "Алроса"). "Краснодар" за наявною інформацією проходив ремонт у 2020 році, а "Колпино" - у 2022 році, після чого на ремонт повинен був стати "Великий Новгород". Знищений "Ростов-на-Дону" ремонтувався у Кронштадті з листопада 2020 по березень 2021 року, а у вересні 2023 року був уражений у сухому доці, тобто між ремонтами пройшло близько 2 років.

Б-271 Колпино
Б-271 "Колпино"

Таким чином, існує доволі висока ймовірність того, що російські підводні човни вже прострочили міжремонтний період. А під час війни ці субмарини експлуатувались значно інтенсивніше. І саме тому ворог може побоюватисьвивести їх у море, а також береже їх ресурс.

Нагадаємо, що бухта Новоросійська є досяжною для українських морських та повітряних дронів. Зокрема у травні цього року це місто у Краснодарському краї було атаковано БПЛА, а ще у серпні 2023 року поряд із базою надводним дроном-камікадзе був уражений ВДК "Оленегорский горняк".

Читайте також: Які переваги та недоліки у ракето-дронів над звичайними: про "Паляницю" проти "Шахеда"