xcounter
#

РФ на Півдні може задіяти ударні БПЛА "Орион", що були в Таганрозі

2212
Російський розвідувально-ударний безпілотник "Орион", ілюстративне фото довоєнних часів
Російський розвідувально-ударний безпілотник "Орион", ілюстративне фото довоєнних часів

Але зважаючи на характеристики цих БПЛА, для самих окупантів це матиме скоріше пропагандистське значення

Після вибуху в російському Таганрозі 28 липня 2023 року зберігається певна інтрига щодо реальних причин цієї події.

Але в цій історії з "бавовною" у Таганрозі є ще один цікавий момент, і він полягає ось у чому. Супутникові знімки від Planet Labs у відкритому доступі показують, що на початку липня на летовищі в Таганрозі були розміщені три російські ударні безпілотники "Орион", а станом на вчора – уже були відсутні.

Читайте також: Міні-субмарина на 60 осіб десанту виглядає цікаво, хоча поки є лише макет
Ударні БПЛА "Орион" на летовищі в Таганрозі станом на 9 липня 2023 року, зображення - Planet Labs

До повномасштабного вторгнення в Україну росіяни позиціонували свій "Орион" як такий собі "аналог" Bayraktar TB2. Однак масовістю виготовлення таких БПЛА рашисти похвалитись поки що не можуть – на лютий 2022 року армія РФ мала всього три такі дрони, а всього (за консервативними оцінками аналітиків порталу Oryx) за весь час бойових дій Сили оборони України збили мінімум 5 таких безпілотників.

У відкритих джерелах є такі заявлені характеристики БПЛА "Орион": довжина фюзеляжу – 8 метрів, розмах крил – 16 метрів, максимальна злітна маса – до 1000 кг, максимальне бойове навантаження – до 200 кг. Крейсерська швидкість польоту – 120 км/год, максимальна – до 200 км/год, заявлений радіус застосування – до 250 км.

В окремих джерелах відзначалось, що вчорашній вибух в Таганрозі пролунав за 5 кілометрів від місцевого летовища, де могли стояти ці самі російські дрони "Орион".

Летовище в Таганрозі станом на 28 липня 2023 року, зображення - Maxar Technologies

Тут можна побудувати припущення, що армія РФ могла далі перекинути ці БПЛА, аби використати їх для протидії контрнаступу ЗСУ на Півдні.

Але навіть якщо це припущення виявиться правдивим, то з огляду на описані вище ТТХ, можливе застосування ударних дронів "Орион" в боях проти ЗСУ для самих російських окупантів може мати скоріше символічне значення. З огляду хоча б на те, що для розвідувально-ударних завдань армія РФ воліє використовувати скоріше іранські Mohajer-6.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав про нові російські вертольоти Ка-52М з ракетами ЛМУР, про які розповідала британська розвідка, та наскільки ймовірно, що росіяни уже справді використовують такі гелікоптери для протидії контрнаступу ЗСУ на Півдні.

Розвідувально-ударні безпілотники "Орион", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: РФ може використати "Енгельс" для ударів по Україні з Ту-22М3 (фото)