xcounter
#

РФ хоче завербувати колишніх командос, які вже мають досвід "втратити все за лічені місяці"

3013
Фото: US Army
Фото: US Army

Вербувати "найманців" буде відома всім приватна військова компанія

У РФ пропонують колишнім бійцям Корпусу командос Афганської національної армії приєднатися до російської армії й взяти участь у війні в Україні – про це розповідає видання Foreign Policy.

Видання посилається, зокрема на 35-річного колишнього капітана Корпусу командос, який наразі переховується в Афганістані і який допоміг декільком своїм колишнім колегам зв’язатися з військкоматом в Тегерані, столиці Ірану.

Читайте також: Кремль формує дисбати: РФ вербує 10 тисяч зеків, тим хто виживе обіцяють повну амністію - розвідка

Загалом схема така – бійців вивозять з Афганістану в Іран, а потім у РФ – і далі вони зникають, бо, як відзначається, коли військові з Афганістану приймають пропозицію РФ, їхні телефони вимикаються.

Колишній капітан каже, що сам не прийняв пропозицію воювати на боці РФ, оскільки вважає її ворогом Афганістану, однак зізнається, що наразі вимушений "жити у відчаї", оскільки не має можливості вибратися з Афганістану.

Відзначається, наразі в Афганістані може перебувати близько 20-30 тисяч військових, які проходили підготовку в американських та британських інструкторів – ці командос не змогли покинути країну після того, як США офіційно завершили виведення своїх військ з Афганістану у серпні 2021 року.

талібан машини MRAP
Талібанські бойовики на трофейних MRAP, які вони взяли у боях з афганською армією

Як відзначається у джерелі, на думку одного з колишніх чиновників, який також раніше був афганським спецпризначенцем, за вербуванням бійців в Афганістані стоїть приватна військова компанія "Вагнер": "Єдина організація, яка вербує іноземні війська [для РФ] – це група Вагнера, а не їхня армія". І зробив припущення, що афганських командос "краще використовувати західними союзниками, щоб вони воювали на боці українців".

Скільки саме афганських командос вже завербувала РФ не повідомляється, однак відзначається, що ймовірно йдеться про вербування аж до 10 000 колишніх командос – втім, до такої цифри варто ставитися скептично й можна обережно припустити, що насправді вона буде значно скромнішою і кількість може коливатися у декількох тисячах, якщо не сотнях "найманців".

афганська армія
Бійці афганської армії, фото ілюстративне

Крім того, варто згадати й те, що армія Афганістану виглядала боєздатною виключно "на папері", а в реальності продемонструвало справжній майстер-клас як втратити все за лічені дні.

Читайте також: РФ завербувала 13 тисяч білоруських силовиків на війну проти України - Генштаб