xcounter
#

РФ хоче не просто нову 152-мм САУ на шасі БМП-3, але й щоб вона могла плавати

4746
Дослідний зразок САУ 2С18 "Пат-С", ілюстративне фото з відкритих джерел
Дослідний зразок САУ 2С18 "Пат-С", ілюстративне фото з відкритих джерел

Окупанти хочуть "омолодити" проект кінця 1980-х років, посилаючись на досвід війни проти України

Рашистські ресурси заявляють, що конструктори підприємства "Курганмашзавод" зі складу концерну "Ростех" почали "роботи по формуванню технічного завдання на плаваючу гаубицю калібру 152 міліметри". Стверджується, що стимулом почати такі роботи начебто став досвід ведення війни РФ проти України, де для окупантів виявились важливими одночасно дві опції – вести вогонь із закритих позицій на великі відстані, і водночас можливість швидко покинути свою вогневу позицію, долаючи різного роду перешкоди.

При цьому як припускають самі рашисти, базою для такого проекту може стати радянська САУ 2С18 "Пат-С" калібру 152 мм на шасі БМП-3, роботи по якій стартували ще наприкінці 1980-хх років, але яка досі залишилась на стадії дослідної розробки.

Читайте також: Західне ЗМІ розповіло про новий центр безпілотників від українського "Антонова" і згадало "Горлицю"
Дослідний зразок САУ 2С18 "Пат-С", ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express додамо, що вперше про повернення росіян до проекту самохідної гармати "Пат-С" стало відомо уже в травні 2023 року. При цьому була мова саме про те, що російський ВПК спробує модернізувати цю САУ та нарешті запустити у серійне виробництво. Але схоже, що за понад 3 місяці потому росіяни ухвалили більш затратне рішення, і замість прямої реанімації радянської САУ 2С18 "Пат-С" вирішили створити нову машину на базі цієї дослідної розробки.

Щоправда, по самій "Пат-С" були відомі лише окремі характеристики – бойова маса у 18,7 тонн та дальність стрільби до 15,2 кілометрів. Екіпаж, боєзапас, дальність ходу – ці показники так і залишились невідомими. Тому, в свою чергу, буде доволі складно оцінити, наскільки нова російська плаваюча САУ калібру 152-мм відрізнятиметься за характеристиками від "оригінальної" 2С18 "Пат-С".

Дослідний зразок САУ 2С18 "Пат-С", ілюстративне фото з відкритих джерел

Раніше Defense Express розповідав про те, що чому РФ хоче поновити випуск саме Т-80, і до чого тут може бути "Армата. Також ми розповідали про те, як росіяни вирішили реанімувати проект БТР-87 як бюджетну версію бронемашини "Бумеранг".

Читайте також: Нацгвардія показала, як TAB-71 від Румунії та ДП-27 допомагають збивати "Шахеди" (відео)