xcounter
#

РФ боїться повторення історії Кримської війни: "пірамідки Вагнера" помічені під Євпаторією

5696
"Висадка під Євпаторією", кольорова літографія (National Army Museum, London)
"Висадка під Євпаторією", кольорова літографія (National Army Museum, London)

Район створення укріплень на окупованому півострові збігається з місцем висадки десанту Англії, Франції та Туреччини у 1854 році

Відповідно до повідомлення Головного управління розвідки Міністерства оборони України укріплення з протитанковими пірамідами та щось схожим на окопи було помічено на узбережжі поблизу села Молочне під Євпаторією.

Приблизно у цьому ж районі у 1854 році коаліційні сили Англії, Франції та Туреччини здійснили висадку десанту під час Кримської війни, яка завершилась для Росії ганебною поразкою, знищенням всього Чорноморського флоту та катастрофічним ударам по імперськім амбіціям.

Читайте також: Артилерія ЗСУ почала працювати по рашистам "касетними" снарядами RAAM від США

І попри те, що у повідомленні ГУР вказано, що створення цих укріплень - спроба посилити оборону від можливої десантної операції Збройних Сил України, скоріш за все мова йде про інший острах Кремля.

Справа в тому, що навряд командування РФ дійсно розглядає реалістичність проведення десантної операції ЗСУ з настільки величезним оперативним охопленням. Для цього необхідно мати не тільки тотальне панування на морі та у повітрі, але й значні амфібійні спроможності.

І єдиним кандидатом на проведення такої операції є сили НАТО. Хоча треба зазначити, що загалом на півострові кількість районів, де реальний морський десант, доволі обмежена.

Але схоже у Кремлі дійсно бояться такого сценарію і вже "підстеляють соломку" на тому місці, яке стало основним елементом поразки понад півтора сторіччя тому. До речі, після цієї висадки, якій Російська імперія не могла завадити через морську блокаду Севастополя, відбулась відома битва на річці Альма, яку росіяни з тріском програли.

битва альма
"Битва при Альмі", (E Walker, National Army Museum, London)

Вважається, що командувач 17-ої піхотної дивізії Кіряков на питання князя Меншикова про відбиття атаки відповів: "не турбуйтесь, Ваше сіятельство. Шапками закидаємо".

Читайте також: Генштаб ЗСУ: Білорусь проводить підготовку до війни проти України - головні ознаки наступу