xcounter
#

Генштаб ЗСУ: Білорусь проводить підготовку до війни проти України - головні ознаки наступу

Армія Білорусі активно проводить постійні навчання
Армія Білорусі активно проводить постійні навчання
20968

Попри те, що поки у Білорусі не сформовано відповідне угрупування, але підготовка до вторгнення вочевидь йде

Мінськ проводить заходи, які можуть бути розцінені як кроки до підготовки до участі у війні проти України. Зокрема нижня палата парламенту Білорусі схвалила законопроєкт, яким передбачено введення смертної кари за державну зраду для військових та представників державної влади.

Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов під час брифінгу у Military Media Center. Водночас, це не означає те, що вторгнення відбудеться найближчим часом.

Читайте також: У збитій крилатій ракеті 9М728 до ОТРК "Искандер" знайшли західний чіп 1980-х років

За даними Генштабу ЗСУ зараз у Білорусі відсутня авіаційна складова, наявність якої є, з огляду на все, основним маркером готовності до наступу угрупування російсько-білоруського угрупування. Наприклад, у лютому РФ на території Білорусі розгорнуло один: літак ДРЛВ А-50У, 32 штурмовики, 15 винищувачів та 77 вертольотів.

"Враховуючи всі інші наявні дані на даний час ймовірність проведення ворогом наступальної операції з території Білорусі - залишається низькою", - підкреслив Олексій Громов.

Але, за озвученими ним даними спостерігається активність РФ у Білорусі розширюється. Зокрема, на території Білорусі проходять заходи з підготовки підрозділів армії РФ, до чого залучені білоруські кадрові військові. Мова йде про підрозділи 2-ої мотострілецької дивізії ("Таманська"), що входить до складу 1-ої танкової дивізії Західного військового округу РФ. За наявною інформацією мова йде про 11,7 тисячі рашистів.

армія білорусі

Окрім того, існує інформація про формування на білоруських полігонах нових частин та з'єднань, зокрема, з числа "частково мобілізованих". При цьому офіцери перестали доводити до особового складу строки навчання та плани щодо передислокації та участі у бойових діях.

Мінськ активно формує "територіальну оборону" та продовжив заборону перебування у прикордонних з Україною районів.

Для комплектування підрозділів продовжується перекидання техніки, минулого тижня зафіксовано переміщення двох батальйонних комплектів танків (близько 60 одиниць) на полігони де розміщуються російські військові - "Обуз-Лісновський" та "Лосвідо". Також днями до Білорусі повернулись три носії ракети "Кинжал" МиГ-31К та літак ДРЛВ А-50У.

Також зазначимо, що Мінськ оголосив про чергові "раптові" навчання. Попри оголошенні райони маневрів, частина техніки була помічена під час руху у бік кордону України. Але анонсовані навчання, зокрема з форсування річок Німан та Березіна все ж таки проводяться, до них залучено підрозділи 11-ої та 19-ої механізованих бригад.

армія білорусі

Також на деякій білоруській військовій техніці помічено нанесений тактичний знак у вигляді червоного прямокутника.

армія білорусі

Варто зазначити, що під час форсувань було відпрацьоване також й доволі ризикований елемент - форсування водної перешкоди уночі, до того ж у зимовий період.

армія білорусі

Але з огляду на повідомлення Генштабу, основним маркером, який буде означати дійсну готовність рашистів та підрозділів армії Білорусі до вторгнення буде перекидання авіаційного угруповання. Маємо зазначити, що переміщення авіації може зайняти у "ВКС" РФ доволі незначний час, але підготовка до прийняття літаків - захід, який навряд вийде замаскувати і він буде помічений всіма наявними компонентами розвідки ЗСУ та союзників.

Читайте також: США планують надати JDAM для України: комплект для перетворення бомб у високоточні та не тільки