xcounter
#

Рашисти почали використовувати БМП-3 як "штурмові гармати", і це показово

40586
Рашистські БМП-3, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистські БМП-3, ілюстративне фото довоєнних часів

Наскільки ефективним є такий формат, і чи можуть бути ще варіанти у ворога

У відкритих джерелах все частіше звучать повідомлення про те, що російські окупанти почали використовувати свої БМП-3 для стрільби із закритих позицій, при цьому максимальна дальність ведення вогню в такому форматі може складати до 4 кілометрів.

Такий формат використання БМП-3 російськими військовими продиктований концептуальними проблемами, а також слабкістю захисту та недоліками компоновки цієї бронемашини. Про це йдеться в публікації порталу Defence24.

Читайте також: РФ знадобилось 4,5 роки для ремонту атомної диверсійної субмарини АС-31 "Лошарик"
Рашистські БМП-3 із комплектами додаткового захисту, зима 2023 року, фото з відкритих джерел

Автори порталу зауважують, що найчастіше про використання росіянами БМП-3 як "штурмових гармат" заявляється саме на Куп’янському напрямку, де оперують ворожі підрозділи зі складу 1-ої танкової армії ЗС РФ.

Для подібного роду задач сама БМП-3 має доволі потужне озброєння – 100-мм гармата і 30-мм автоматична гармата із боєкомплектом 40 пострілів калібру 100-мм та 500 пострілів калібру 30-мм відповідно. І це, якщо можна так сказати, робить БМП-3 в ролі "штурмової гармати" таким собі "еквівалентом" радянських самохідних гармат СУ-85 та СУ-100 часів Другої світової війни.

Але рашистам довелось йти на таку "імпровізацію", бо БМП-3 має погане бронювання, і цю проблему не вирішують навіть додаткові комплекти захисту. Сам екіпаж бронемашини по суті "сидить" на боєкомплекті 100-мм снарядів, що в разі влучання одразу приводить до фатального результату.

Знищена під Вугледаром ворожа бронетехніка, зокрема БМП-3 із комплектами додаткового захисту 675-сб3КДЗ, квітень 2023 року, джерело - командувач ОСУВ "Таврія" бригадний генерал Тарнавський

Далі ми можемо простежити наступну послідовність. Орієнтовно з весни 2023 року російські окупаційні війська почали отримувати розконсервовані Т-54/55, які себе доволі ефективно показали в ролі "штурмових гармат". Тепер можемо побачити, що росіяни почали використовувати в цій ролі уже БМП-3, які однак є доволі дефіцитними для російської армії – нагадаємо, що напередодні повномасштабного вторгнення війська РФ мали в своєму розпорядженні лише 600 бронемашин цього типу.

На цьому тлі закономірно виникає питання, а що у рашистів із проектом САУ "Пат-С" калібру 152-мм на базі БМП-3, про реанімацію якого російський ВПК заявляв у травні 2023 року. Ну і також – що у рашистів із заявленими планами запуску в серію самохідної гармати 2С25 "Спрут", яка відрізняється вищою вогневою потужністю, аніж в БМП-3, але по суті є самохідною алюмінієвою труною зі 125-мм гарматою.

Раніше Defense Express розповідав про те, що хоч рашисти визнали, що Т-14 "Армата" не для війни, план по виробництву все рівно дають.

Дослідний зразок САУ 2С18 "Пат-С" на шасі БМП-3, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Китайці думають, що Су-34 таки під "Кинжал", а далі ще більше дивно