xcounter
#

РФ знадобилось 4,5 роки для ремонту атомної диверсійної субмарини АС-31 "Лошарик"

Атомна "підводна станція"
Атомна "підводна станція"
7789

У РФ призначення АС-31 "Лошарик" - виведення з ладу обладнання та інших операцій на значній глибині до 6 км

Над російським глибоководним підводним атомним човном спеціального призначення АС-31, більш відомий за прізвиськом "Лошарик", завершені основні ремонті роботи. Й тепер він має пройти випробування, включно із заглибленням на максимальну позначу у 6 км.

Як повідомляють російське державне ТАСС, з посиланням на власні джерела, фінальні випробування призначені на літо цього року. Таким чином загальний строк відновлення цього глибоководного апарату будуть складати 5 років з моменту катастрофи АС-31 у Кольській затоці Баренцевого моря 2 липня 2019 року.

Читайте також: Китайці думають, що Су-34 таки під "Кинжал", а далі ще більше дивно
АС-31 Лошарик
На фото, як вважається - АС-31 "Лошарик", за іншими даними - проєкт 1910 "Кашалот"

Тоді на борту "Лошарика" сталась пожежа, за офіційною інформацією 14 російських підводників з 25 осіб екіпажу, загинули у наслідок отруєння продуктами горіння. Нібито пожежа виникнула через неякісні китайські або "імпортозаміщенні" літій-іонні акумулятори. В момент пожежі АС-31 був пристикований до свого носія - БС-64 "Подмосковье", переробленого підводного крейсера стратегічного призначення проєкту 667БДРМ.

Як тиражують російські джерела, "Лошарик" під час ремонту отримав нове обладнання та пройшов певну модернізацію. Також була проведена операція із заміною ядерного палива реактора.

Але можливо це лише причини пояснити, чому обіцяне міністром оборони РФ Шойгу швидке відновлення АС-31 у результаті розтягнулось на роки. А ще не факт, що російській підводний човен ще й пройде випробування.

АС-31
Нібито АС-31 у доці

Нагадаємо, що АС-31 "Лошарик" фактично є диверсійною субмариною, яка призначена для проведення операцій на значній глибині. Зокрема її цілями, за оцінками західних фахівців, можуть бути підводні комунікації та донні системи виявлення підводних човнів, зокрема IUSS на Фарерсько-ісландськом рубежі (GIUK-прохід).

А саме неофіційна назва "Лошарик" пов'язана із характерною конструкцією російського підводного апарата, в якому всі внутрішні відсіки виконанні у формі сфер, зроблених з титанових сплавів, що нагадують героя радянського маловідомого мультфільму.

АС-31 Лошарик
АС-31 "Лошарик"

Також зазначимо, що достовірних зображень АС-31 "Лошарик" не існує, тому всі наведені зображення - лише з певною долею вірогідності відображають цей глибоководний апарат. Зокрема на деяких фото цілком може бути старіший АС-15 проєкту 1910 (шифр "Кашалот").

Читайте також: РФ вже не ризикує возити через Чорне море озброєння до чи з Сирії й робить гак через Атлантику