xcounter
#

Китайці думають, що Су-34 таки під "Кинжал", а далі ще більше дивно

38611
Х-47М2 "Кинжал", ілюстративне фото з відкритих джерел
Х-47М2 "Кинжал", ілюстративне фото з відкритих джерел

Як китайські аналітики осмислюють досвід війни РФ проти України

На сайті американської аналітичної установи RAND Corporation ми можемо знайти цікаву публікацію від січня 2024 року про те, як військові аналітики Китаю осмислили досвід застосування рашистами аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинжал" у війні проти Україні.

Їх висновки, як потім випливає далі за текстом, виглядають доволі парадоксально як для нас. Китайці виходять із того, що росіяни таки начебто адаптували Су-34 під "Кинжал", але це мовляв лише спроба нівелювати недоліки цього ударного літака.

Читайте також: РФ вже не ризикує возити через Чорне море озброєння до чи з Сирії й робить гак через Атлантику

Сам "Кинжал", на думку китайців, не можна називати гіперзвуковою зброєю, лише аеробалістичними ракетами із "технологічним рівнем 1980-х років", тому мовляв у сучасній війні краще покладатись на балістичні ракети наземного базування, бо вони мають кращу точність влучання.

Дозаправка Су-34 в повітрі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо розгорнутіше, то в цій публікації наводиться наступне. Китайці виходять із того, що Міноборони РФ начебто визнало втрату 20 літаків типу Су-34, і навіть така цифра є критичною на тлі того, що до повномасштабного вторгнення "ВКС РФ" мали у своєму розпорядженні всього 121 літак цього типу.

Причини втрат росіян по Су-34 китайці для себе виділяють так. "Доктринальна" причина – російські військові застосовують свою авіацію за радянськими доктринами, де ударний літак має на себе брати й інші супутні функції, наприклад радіоелектронну боротьбу.

"Технологічна" причина – РФ недостатньо уваги приділяла високоточним боєприпасам для ударної авіації, тому мовляв російським Су-34 доволі часто доводилось вилітати із некерованими авіабомбами, заходячи при цьому в зону дії української ППО.

МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото довоєнних часів

На цьому фоні, мовляв, начебто проведена адаптація Су-34 під аеробалістичні ракети "Кинжал" виправляє вищевказані недоліки цього літака, бо наприклад, дозволяє завдавати удари, лишаючись поза межами зони дії української ППО.

Але при цьому китайці для себе роблять поправку на те, що Су-34 в якості начебто носія "Кинжала" не зможе забезпечити масоване використання такого типу ракет. Тим більш, що на тлі санкцій від Заходу російський ВПК має свої проблеми з виробництвом усіх типів далекобійних ракет.

В свою чергу, по самому "Кинжалу" наводяться наступні оцінки – ця ракета не є "чудо-зброєю", що "здатна змінити хід війни"; ця ракета також не є гіперзвуковою, та не має здатності до маневрування в атмосфері; а гнучкість її розгортання в повітрі натомість обертається гіршою точністю влучання, аніж для балістичних ракет наземного базування.

Рашистський Су-34 із керованими авіабомбами з модулем УМПК, весна 2024 року, зображення з відкритих джерел

Самі автори RAND Corporation роблять для себе акцент на тому, що китайці вивчають досвід застосування російських "Кинжалів", котрі виявились уразливими до ЗРК Patriot якраз в контексті того, щоб мати напрацювання по можливому прориву ППО Тайваню, котра також має "Петріоти" в своєму розпорядженні.

Від Defense Express наголосимо, що усе вищевикладене є цікавим одразу з двох ракурсів – і як Китай переосмислює досвід дій РФ у війні проти України, і як це все сприймають американські аналітики. Однак сама постановка питання про начебто проведену адаптацію Су-34 під "Кинжал" виглядає як мінімум бентежною.

Бо за Су-34 як начебто носій "Кинжала" рашистські пропагандисти заявляли лише один раз, у вересні 2023 року. Але ці заяви не були підтверджені з відкритих джерел, та й самі росіяни потім не стали розвивати цю тему.

Також раніше ми писали про те, як в самій РФ оцінили ефект від ракет "Кинжал" у війні проти України.

МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото довоєнних часів

Читайте також: У Ірані засвітився модернізований американський танк M60