xcounter
#

У Ірані засвітився модернізований американський танк M60

Іранський модернізований M60
Іранський модернізований M60
4079

M60 у строю Ірану ще з середини 70-х років, але Тегеран продовжує їх модернізувати

Іран в умовах санкцій та заборони на імпорт озброєння намагається підтримувати спадок озброєння, який в нього залишився з часів до ісламської революції 1979 року. Тому навіть близько 150 танків M60, які складають лише близько 10% від всього парку, Тегеран намагається модернізувати.

При цьому остання модернізація вже настільки сильно змінила цю машину, що в ній вже важко упізнати американський танк часів середини Холодної війни, розроблений наприкінці 50-х років. Але на жаль невелике відео, яке з'явилось в іранських джерелах, насправді доволі мало інформації щодо модернізації M60.

Читайте також: Армія США в наступні 5 років отримуватиме лише по сотні нових AMPV на заміну M113

Іранський модернізований M60

Окрім того, що розробники доволі сильно надихались футуризмом під час доволі глобальної переробки. На фото танк у похідному положенні з розгорнутою на корму башту.

І масштаб робіт добре видно у порівнянні з оригінальною конструкцією. Зокрема башта машини якщо і не була замінена, то максимально перепрацьована. На фото нижче - іранський M60 з динамічним захистом у базовій версії.

Складається враження активного застосування модульного бронювання, а також встановлення панорамного прицілу. Також на башті - традиційний для сучасних танків кулеметний бойовий модуль. Причини появи кожуха окрім дизайнерського рішення не проглядаються, як і скошених бортових екранів.

Але в цілому цілком можливо, що іранські розробники надихались модернізацією M60 від Israel Military Industries, які у 2000-х розробили для Туреччини й прийнята на озброєння як M60T Sabra, зі значними змінами, включно з заміною гармати зі 105-мм на 120-мм MG253 для Merkava Mk 4.

M60T Sabra
M60T Sabra

При цьому в іранській версії також цілком можлива заміна гармати на 125-мм. Як мінімум на іранському Zulfiqar, який є максимально схожим на Abrams, використана саме радянська 2А46. До речі цей танк фактично зібраний з вузлів M60 та Т-72. Зокрема з американського танка була запозичена підвіска та трансмісія.

Zulfiqar-3
Zulfiqar-3

Але наразі поки це все що в принципі може бути відомо, а такі деталі, як можлива зміна силової установки та інтеграція нових систем можливо стане відома лише після його більш детальної демонстрації.

Також нагадаємо, що не лише Іран модернізує M60, наприклад Туреччина не зупинилась на M60T Sabra, а вижила все з танка шляхом встановлення вже нової власної башти MZK.

Читайте також: Чому саме F-35B можливо є ідеальним винищувачем для реальної повномасштабної війни