xcounter
#

Рашисти переплутали свій патрульний катер з БТР: коли вже втомився отримувати від зброї безпілотника ЗСУ

5231
Патрульний катер "Раптор", фото ілюстративне
Патрульний катер "Раптор", фото ілюстративне

Окупанти "нашпигували" свій вже не "патрульний" катер "Раптор" зброєю та захистом

Російська "оборонка" на форумі "Армия-2022" представила оновлений катер проекту 03160 "Раптор 2.0", який отримав більше зброї та захисту. Про це повідомляють російські ЗМІ. Модернізований катер став головним експонатом відкритої експозиції на форумі.

Раптор 2.0
Модернізований "Раптор 2.0" на форумі "Армия"

Найперше, що варто відзначити про модернізований "Раптор" – це те, що з "патрульного" він перетворився на "багатоцільовий ударний". Причому самі окупанти зміни в конструкції, захисту та бойової потужності катера пов’язують зі "новими умовами їх експлуатації, що склалися на 2022 році".

Читайте також: Окупанти вирішили більше не використовувати "Раптори" для рейдів на Зміїний
патрульний катер "Раптор"
Патрульний катер 03160 "Раптор"

Якщо перекласти – це такий собі непрямий натяк на те, що окупанти вирішили зробити висновки з протистояння цих катерів з Bayraktar TB2, в якому "Раптор" регулярно "отримував по голові" від зброї розвідувально-ударного безпілотника.

Оновлений катер додав у розмірах – довжина збільшилася з 16,9 м до 20 м, а також у тоннажності – з 28 до 30 тонн. "Раптор 2.0" отримав два російські двигуни CHD сумарною потужністю 1678 кВт. Як рушії катер використовує російські водомети ВД370. Причому швидкість катера дещо впала – з 50 до 48 вузлів (з 92,6 км/год до 89 км/год).

катер "Раптор"
На виставці "Раптор" демонструвався з дистанційно керованим бойовим модулем "Нарвал", двома чотириконтейнерними ПУ ПТРК "Корнет-М (Д1)" та елементами нового танкового КАЗ "Афганит"

У новій версії "Раптор" матиме нове озброєння, зокрема корабельний дистанційно керований модуль та дві пускові установки керованих ракет. Як стверджується, дальність застосування з напівактивною лазерною головкою самонаведення становить до 8 км (раніше "Раптори" озброювалися бойовим модулем "Управа-Корд" з кулеметом "КПВТ" калібром 14,5 мм, а також двома 7,62-мм кулеметами "Печенег").

Крім того, катер також отримав систему виявлення лазерного випромінювання та постановки пасивних перешкод, систему постановки димових завад, центральну обчислювальну систему (дозволяє перерозподіляти виявлені цілі між кулеметним модулем та модулем керованих ракет), автоматизоване робоче місце оператора тощо.

Зазначається, що конструктори суднобудівного заводу "Пелла", який розробляв модернізований "Раптор", урахував повну локалізацію виробництва, а основні елементи комплексу озброєнь виконані "на основі технічних рішень та зразків для інших родів військ".

Читайте також: Опубліковано перехоплення панічних розмов рашистів з катерів "Раптор", потоплених біля Зміїного