xcounter
#

Рашисти кажуть, що на фронті може з’явитись їх "клон" БТР-40 із 30-мм гарматою

14062
Рашистська бронемашина БПМ-97 "Выстрел" із модулем БМ-30-Д "Спица", ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистська бронемашина БПМ-97 "Выстрел" із модулем БМ-30-Д "Спица", ілюстративне фото з відкритих джерел

Хоч тут мова про доволі рідкісні бронемашини, подібні уже ставали трофеями наших бійців

Рашистські ресурси стверджують, що їх війська поблизу лінії фронту почали обмежено отримувати бронемашини типу БПМ-97 "Выстрел" із модулями БМ-30-Д "Спица".

Про яку кількість ББМ цього типу може йти мова, самі окупанти ясна річ не розкривають. Але тут і так можемо припустити, що навряд чи йдеться про масові поставки в кілька десятки машин одночасно, оскільки виробництво БПМ-97 "Выстрел" саме у варіанті з модулями БМ-30-Д "Спица" почалось лише весною 2022 року, до цього моменту такі ББМ на фронті окупанти не використовували.

Читайте також: ЗСУ у Бердянську накрили дуже "смачну" ціль: 11 вибухів прямо в "яблучко" у вигляді аеродрому рашистів
Рашистська бронемашина БПМ-97 "Выстрел" із модулем БМ-30-Д "Спица", червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Єдиний епізод, в якому встигли "засвітитись" БПМ-97 "Выстрел" з модулями "Спица", відбувся ще у жовтні 2022 року, коли ці бронемашини по факту використовувались для супроводу ешелону із невідомим "спецвантажем", хоча спочатку це виглядало саме як перекидання техніки до лінії фронту в Україну.

Далі варто деталізувати, що модулі БМ-30-Д "Спица" оснащені 30-мм гарматою 2А42 (того ж типу, що використовується на БМП-2), 7,62-мм кулеметом ПКТМ (6П7К) та автоматичним гранатометом АГ-30, та обладнані лазерним далекоміром, телевізійним і тепловізорним каналами. І тут цілком логічно припустити, що в першу чергу серед армії РФ БПМ-97 "Выстрел" зі "Спицею" отримують саме десантно-штурмові підрозділи, зважаючи на "маневрений" характер дій таких формувань.

БПМ-97 "Выстрел" (зліва) та БТР-40 (справа), ілюстративне зображення з відкритих джерел

Російські бронемашини БПМ-97 "Выстрел" цілком можна назвати "реінкарнацією" або ж "клоном" радянських БТР-40, зважаючи як мінімум на візуальну подібність та схожість за функціоналом. Хоча ці ББМ є рідкісними для армії РФ, для бійців ЗСУ ця техніка ворога насправді є знайомою.

Рашисти застосовували БМП-97 "Выстрел" навіть під час боїв 2014-2015 років. А під час повномасштабного вторгнення в Україну з лютого 2022 року російські військові, за консервативними підрахунками порталу Oryx, втратили мінімум 4 такі бронемашини, із яких мінімум 2 стали трофеями ЗСУ.

Рашистська бронемашина БПМ-97 "Выстрел" із модулем БМ-30-Д "Спица", червень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Касетні боєприпаси для України від США: Вашингтон може дати згоду вже через пару днів