xcounter
#

Касетні боєприпаси для України від США: Вашингтон може дати згоду вже через пару днів

Снаряд DPICM M864 (фото: DoD US)
Снаряд DPICM M864 (фото: DoD US)
4618

Передача до України касетних снарядів DPICM більш ніж очікуване рішення, бо вони якраз і створювались для умов реальної війни

Україна дуже давно просила США розпочати постачання касетних боєприпасів, які вкрай необхідні для максимально ефективного знищення цілей на полі бою.

Фактично один касетний артилерійський снаряд DPICM при знищенні більшості типових цілей виконує роботу 10 звичайних осколково-фугасних, що вкрай важливо в умовах, коли питання постачання боєприпасів до України зустрілось з величезними складностями.

Читайте також: F-35 через війну злетів у ціні у 1,5 раза: приклад Чехії, яка закуповує винищувач п'ятого покоління

Але попри неодноразові заклики у Вашингтоні відмовляли у таких постачаннях. Але тепер, як повідомляє американський NBC, з посиланням на одразу трьох неназваних посадовців, рішення фактично ухвалене. Два джерела повідомили, що оголошення про передачу касетних снарядів буде оголошено на початку липня, тобто через пару днів. Ще одне джерело підтвердило, що питання опрацьовується, але без зазначення строків рішення.

Зазначимо, що перепони у передачі DPICM - законодавчі. Хоча Україна, як і США, не є членами Конвенції про касетні боєприпаси, у США діє законодавча заборона на експорт касетних боєприпасів з рівнем відмов уражаючих суб-елементів на рівні понад 1%. У снарядах DPICM рівень відмови складає 3% і їм на заміну приходять C-DAEM з показником менше 1% неспрацьованих суб-елементів.

DPICM M864
DPICM M864 та субелемент M42 (CatUXO)
Окрім того, в армії США діє фактична заборона на використання DPICM

, але їх можливо застосовувати у "екстрених випадках". При цьому сам касетний артилерійський снаряд, як і всі інші аналогічні боєприпаси у США за часи Холодної війни розглядались, як ефективний засіб ведення війни проти СРСР та інших противників, які переважають у живій силі та техніці.

Зазначимо, що РФ також не є членом конвенції щодо касетних боєприпасів, більше того, використовує снаряди зі значно більшим рівнем відмови суб-елементів.

Як саме буде оформлено дозвіл на передачу до ЗСУ касетних боєприпасів поки невідомо. Якщо це рішення буде прийнято, то це відкриває дорогу й до отримання інших засобів ураження касетного спорядження. Зокрема касетних версій ATACMS, які саме у такому виконанні є ідеальним рішенням проти вертолітних майданчиків армійської авіації РФ, районів зосередження техніки та багатьох інших цілей у порівнянні зі звичайною осколково-фугасною частиною.

Також зазначимо, що касетні боєприпаси існують для HIMARS, що також дозволить говорити й про розширення кількості постачання ракет до цієї системи.

Читайте також: Щоб робити ПЗРК Stinger, у США струшують пил з "креслень часів Картера" і мобілізують пенсіонерів