xcounter
#

Ракета Х-101 могла б нікуди не полетіти або ще раз про те, чому працює російська зброя

35251
Ракета Х-101 могла б нікуди не полетіти або ще раз про те, чому працює російська зброя

Аналітики продовжують досліджувати наявність західних компонентів у російській зброї

Західні аналітики продовжують фіксувати значну кількість компонентів закордонного виробництва у російській зброї – як повідомляє Reuters з посиланням на новий звіт оборонного аналітичного центру Royal United Services Institute (RUSI), наразі у зброї армії РФ було знайдено понад 450 компонентів виробництва іноземних компанії, які РФ придбала в США, Європі та Азії.

Так, дослідники проаналізували ту непошкоджену або частково пошкоджену російську зброю, яку українським військовим вдалося вивезти з поля бою. Західні ЗМІ опублікували вже низку матеріалів на цю тематику, однак на сьогодні дослідження RUSI – це найповніша оприлюднена оцінка кількості західних компонентів, знайдених у російській зброї.

Читайте також: У "Панцирі" та Ка-52 знайшли американську електроніку зі звалищ у Китаї
орлан-10 бпла
Навіть у російському "Орлані" – купа компонентів західного виробництва

Згідно з дослідженням RUSI, 27 зразків російської зброї з усіх проаналізованих зразків – від крилатих ракет до систем ППО – в основному базуються на західних компонентах. Причому дві третини компонентів були виготовлені американськими компаніями, водночас майже четверта частина всіх західних компонентів припадає на компанії Analog Devices і Texas Instruments.

Р-500 ракета калібр
Пуск Р-500 комплексу "Калибр-К"

Наприклад, у ракеті 9М727 знайшли одразу 31 компонент від закордонних компаній – зокрема від Texas Instruments Inc і Advanced Micro Devices Inc (AMD.O), а також Cypress Semiconductor (наразі належить німецькій Infineon AG (IFXGn.DE). Таку ж кількість закордонних компонентів знайшли й в крилатій ракеті X-101, у ній, зокрема, були компоненти від корпорації Intel та Xilinx, що належить AMD.

Ту-95МСМ ракета Х-101
Ракети X-101 під крилом російського бомбардувальника Ту-95МСМ

На питання про те, як же їхня продукція опинилася в російській зброї, компанії відповідали наступне:

  • Analog Devices зауважила, що закрила свій бізнес у РФ і доручила дистриб'юторам зупинити постачання у цю країну;
  • Texas Instruments зазначили, що дотримуються всіх законів країн, в яких вони працюють, а деталі, знайдені у зброї РФ, призначені для комерційних виробів;
  • Intel заявила про те, що "не підтримує та не допускає використання продуктів з метою порушення прав людини";
  • Infineon висловила "глибоке занепокоєння" у тому, що її продукти використовуються в цілях, для яких вони не призначені;
  • AMD каже, що суворо дотримується всіх законів про експортний контроль.

Загалом висновки дослідження демонструють, що російські військові сьогодні залежать від іноземних мікрочипів ледь не у всьому, починаючи від тактичних радіостанцій до БПЛА та високоточних ракет.

торнадо-с система наведення
Разом з тим, деяка російська зброя обходиться і без західних компонентів. Наприклад, система наведення "Торнадо-С" базується на мікросхемах з AliExpress

Водночас західні уряди не поспішали радикально обмежити доступ РФ до цих технологій, особливо після вторгнення РФ в Україну у 2014 році. За даними RUSI, сьогодні РФ працює над пошуком нових шляхів для доступу до західних мікрочіпів – багато компонентів продаються через дистриб’юторів, що працюють в Азії і служать "воротами для електроніки", що буде використовуватися у російській зброї.

Читайте також: РФ "знищила" боєприпаси до HIMARS "Калібрами", які збила українська ППО