xcounter
#

Rafale, F-15EX та Typhoon зіштовхнуться у битві за контракт на півсотні літаків для Саудівської Аравії

6594
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

Королівські повітряні сили Саудівської Аравії планують посилитися новими літаками

Одразу три країни - Сполучені Штати, Велика Британія та Франція - візьмуть участь у конкурсі на постачання винищувачів збройним силам Саудівської Аравії, і це фактично буде вперше, коли ця країна буде проводити повний та відкритий конкурс.

Як повідомляє видання Janes, про це оборонним ЗМІ повідомив високопоставлений представник галузі, що ознайомлений з цим процесом. Тож за контракт на винищувач для Саудівської Аравії позмагаються такі літаки, як F-15EX Eagle II, Eurofighter Typhoon та Dassault Rafale.

Читайте також: Авіагіганти починають скуповувати виробників дронів: Airbus поглинув Aerovel

Відзначається, що станом на сьогодні Королівські повітряні сили Саудівської Аравії мають потребу в орієнтовно 50 літаків на додачу до наявних на озброєнні F-15 різних модифікацій, Eurofighter Typhoon та Panavia Tornado. Інші деталі про майбутній конкурс наразі не повідомляються.

Щодо конкурентів, то, наприклад, Boeing Middle East раніше повідомлялося, що посол США в Королівстві Саудівська Аравія Майкл Ретні тестував симулятор F-15EX у посольстві в Ер-Ріяді.

Щодо Франції, то ще у 2023 році гендиректор Dassault Aviation Ерік Трап’є повідомляв, що Саудівська Аравія веде перемовини з компанією про закупівлю 54 літаків Rafale. "Ми повинні буди наполегливими у цих перемовинах", — відзначив тобі він.

Якщо говорити про Eurofighter Typhoon, то варто згадати, що Німеччина як один зі співвиробників цього винищувача, хотіла скористатися правом вето на постачання літаків Саудівській Аравії через участь у війні в Ємені, проблеми з правами людини та інші причини. Але на початку цього року стало відомо, що німці все ж таки планують дати "зелене світло" на постачання літаків цій країні.

Читайте також: 1400 км - досяжна дальність для українських дронів: удар по НПЗ у Башкирії