xcounter
#

ПС США хочуть мати до 2040-х років більше "живучіх" літаків, і це не винищувачі з бомбардувальниками

6228
ПС США хочуть мати до 2040-х років більше "живучіх" літаків, і це не винищувачі з бомбардувальниками

У США працюють над тим, щоб мати у майбутньому літаки-паливозаправники, які будуть відповідати сучасним вимогам поля бою

Повітряні сили США активно працюють над розбудовою повітряного флоту майбутнього і хочуть бачити у ньому не тільки сучасні винищувачі шостого покоління та бомбардувальники B-21 Raider, а й літаки-паливозаправники наступного покоління, які зможуть забезпечувати підтримку у складних ситуаціях, розповідає видання The War Zone.

B-21 Raider
B-21 Raider (фото: US Air Force)

Такий літак у ПС США офіційно називають "системою дозаправлення у повітрі нового покоління" (Next Generation Air-refueling System, скорочено – NGAS), і вже в цьому році планують розпочати процес вивчення варіантів, так званий "аналіз альтернатив".

Читайте також: Скільки коштує один сучасний літак-паливозаправник на прикладі KC-46 Pegasus та контрактів з США, Японією та Ізраїлем

У ПС США поки що не надають якоїсь конкретики щодо цього проекту, зокрема і про те, чи повинен такий літак створений з технологіями малопомітності, однак загальні фрази про те, що майбутній паливозаправник має бути створений з "урахуванням стратегічної обстановки, що постійно змінюється", натякають на те, що у розробці все ж таки повинні бути використані стелс-технології.

Так, наприклад, раніше міністр ПС США Френк Кендалл відзначав, що можна було б традиційно взяти комерційний літак і перетворити на новий паливозаправник, але комерційні літаки створюються без урахування високих вимог до живучості на полі бою.

Boeing KC-46A Pegasus
Boeing KC-46A Pegasus

Загалом сьогодні ПС США дотримуються своєї "триетапної концепції" закупівлі нових літаків-паливозаправників. Перший етап під назвою KC-X призвів до закупівлі Boeing KC-46A Pegasus, нещодавно у ПС США "докупили" 15 таких літаків-паливозаправників.

Другий етап – "проміжні" танкери KC-Y, які мають замінити старіючі KC-135 і KC-10A. Наразі ця програма знаходиться у "підвішеному стані", бо минулого року ПС США висловили ідею відмовитися від конкурсу на новий літак і закупити більше KC-46A. Водночас Lockheed Martin спільно з європейським Airbus вже представив альтернативу – нову модифікацію A330 (MRTT) під назвою LMXT.

LMXT
Рендер "повітряного танкера" за проектом LMXT

Зрештою, третій етап передбачає створення тієї самої "системи дозаправлення у повітрі нового покоління" NGAS або ж KC-Z – наразі над концепціями таких сучасних літаків-паливозаправників працюють у Lockheed Martin та Boeing.

Lockheed Martin
Проект від Lockheed Martin

Зокрема, Boeing минулого місяця презентувала концепцію малопомітного літака BWB, призначеного для повітряних перевезень, але з можливістю адаптації для дозаправлення у повітрі. Водночас Lockheed Martin минулого року демонструвала саме модель літака-паливозаправника, ймовірно призначеного саме для програми NGAS.

boeing літак-паливозаправник
BWB від Boeing

Читайте також: Lockheed Martin та Airbus домовились про спільне виробництво "повітряних танкерів" для ВПС США