xcounter
#

Lockheed Martin та Airbus домовились про спільне виробництво "повітряних танкерів" для ВПС США

1545
Рендер  "повітряного танкера" за проектом LMXT
Рендер "повітряного танкера" за проектом LMXT

На кону – контракт мінімум на 160 нових літаків-заправників, поставка яких має початись в 2030 році

Аерокосмічні корпорації Lockheed Martin та Airbus домовились про спільне виробництво літаків-заправників на базі вантажного літака A330 за проектом LMXT в інтересах військово-повітряних сил США. Про це пише портал The Drive.

За задумом, виробництво "повітряного танкера" за проектом LMXT має відбуватись за таким ланцюжком – на заводі Airbus в американському місті Мобіль виготовлятимуть літак A330 як "заготовку", а Lockheed Martin на своїх потужностях в місті Марієтта уже безпосередньо перероблятиме "заготовки" А330 на "повітряні танкери".

Читайте також: Airbus хоче за два роки створити конкурента для "Авіаліній Антонова"

Виробничий цикл при цьому триватиме до 3-4 років, із яких від 18 до 24 місяців займатиме переобладнання А330 на літаки-паливозаправники. За поточними оцінками, організація такого виробництва створить як мінімум 1300 нових робочих місць.

Рендер "повітряного танкера" за проектом LMXT

В свою чергу Airbus ще не визначив, які саме двигуни ставитиме на свій літак-заправник на базі A330 - від Rolls-Royce чи General Electric. Хоча на цей літак мають поставити два додаткові баки на 12 тонн пального.

Але, схоже, Lockheed Martin та Airbus розраховують - у них на доопрацювання є як мінімум декілька років.

"Повітряний танкер" LMXT "заточений" під замовлення ВПС США на 140-160 нових літаків-заправників, поставка яких має початись після 2030 року. Але є ймовірність, що Пентагон також може віддати "стороннім замовникам" частину уже існуючого замовлення на 179 нових "літаючих танкерів" KC-46A, котре зараз виконує Boeing.

Це замовлення розраховане на проміжок лише до 2029 року, і на даний момент Boeing поставив лише 55 літаків із 91 одного уже замовлених.

"Повітряні танкери" КС-10 та КС-46, які зараз використовують ВПС США, фото ілюстративне
Читайте також: "НАРП" завершив ремонт "повітряного танкера" Іл-78 для ВПС Пакистану