xcounter
#

Скільки коштує один сучасний літак-паливозаправник на прикладі KC-46 Pegasus та контрактів з США, Японією та Ізраїлем

3591
Скільки коштує один сучасний літак-паливозаправник на прикладі KC-46 Pegasus та контрактів з США, Японією та Ізраїлем

Всього ПС США "докупили" ще 15 літаків-паливозаправників

Повітряні сили США уклали з американською компанією Boeing контракт на постачання літаків-паливозаправників KC-46 Pegasus, розповідає видання Defense News.

Ціна питання – 2,3 млрд доларів за 15 літаків, що у грубому підрахунку становить 153,3 млн доларів за один літак. Як відзначається, це буде дев’ята серійна партія паливозаправників KC-46 Pegasus, будівництво яких має завершитися до кінця серпня 2026 року.

Читайте також: Скільки коштує "закрити небо" над Україною: про потребу у п'яти авіаційних бригадах F-16 Повітряних Сил
Boeing KC-46A Pegasus
Boeing KC-46A Pegasus

Варто враховувати, що це ціни для "внутрішнього" покупця. Щоб розуміти реальний ціновий діапазон можна згадати, що один такий паливозаправник обійшовся Японії у 173 млн доларів, а Ізраїлю взагалі у понад 230 млн доларів.

Щодо США, то наразі кількість законтрактованих KC-46 для ПС США становитиме вже 128 одиниць, з яких 68 вже використовуються повітряними силами.

Як відзначають у виданні, останнім часом Boeing активно працювала над тим, щоб її KC-46 демонстрував покращені можливості з дозаправлення літаків – зокрема у вересні 2022 року у ПС США стверджували, що цей літак може виконувати будь-які місії з дозаправлення майже всіх типів літаків.

Читайте також: Проблема зі стрілою для Boeing KC-46A частково вирішена, танкер отримає нових "клієнтів"