xcounter
#

"Проєкт "Гідра": розвідник U-2 буде передавати дані між F-22 і F-35 замість стелс-дрона XQ-58A Valkyrie

6339
Розвідник U-2 як шлюз для винищувачів F-22 і F-35
Розвідник U-2 як шлюз для винищувачів F-22 і F-35

Стелс-винищувачі могли обмінюватися даними з наземними підрозділами, а траєкторії цілі передавалися через U-2 на бортове радіоелектронне обладнання та дисплеї пілотів винищувачів

Стелс-винищувачі ВПС США F-35 і F-22 успішно передавали дані один одному через шлюз зв’язку на борту літака-розвідника U-2.

Річ у тім, що канали передачі даних винищувачів F-35 і F-22 несумісні, тому ці два літаки не можуть передавати дані один одному. Через це у США шукають рішення, яке допоможе вирішити цю проблему.

Читайте також: Як керувати винищувачем F-15С (відео) та чого бракує українському МіГ-29 та російському МіГ-35 на тлі F-35
F-22 F-35 винищувачі
Винищувачі ВПС США

Так, у грудні 2020 року ВПС США розповіли, що F-35 i F-22 вперше обмінювалися даними за допомогою наземної системи GatewayONE. У рамках цієї демонстрації також спробували використати безпілотник Kratos XQ-58A Valkyrie з цією системою як шлюз між F-35 i F-22, однак через технічні проблеми цей експеримент виявився невдалим.

XQ-58A Valkyrie   F-22 і F-35
Перший політ XQ-58A Valkyrie з винищувачами F-22 і F-35

Щоб подолати цю проблему, ВПС США, Агенція з протиракетної оборони та компанія Lockheed Martin використали систему Open Systems Gateway на борту літака-розвідника U-2 для передачі даних між одним F-22 та п’ятьма F-35.

Літак-розвідник U-2
Концепція використання U-2 на полі бою

Цей шлюз також дозволяв стелс-літакам обмінюватися даними з наземними підрозділами. Крім того, траєкторії цілі передавалися через U-2 на бортове радіоелектронне обладнання та дисплеї пілотів винищувачів.

"Проєкт "Гідра" – перший випадок, коли між літаками п’ятого покоління в польоті був встановлений двонаправлений зв’язок, а також були передані експлуатаційні дані та дані датчиків наземним оператором для роботи в режимі реального часу, – зазначає Джефф Бабіон, віцепрезидент Lockheed Martin Skunk Works, підрозділу передових досліджень та розробок компанії. – Ця можливість скорочує час від отримання даних до прийняття рішень з хвилин до лічених секунд, що має вирішальне значення для боротьби з сучасними противниками та передовими загрозами".

Отже, ВПС США та інші військові служби намагаються розробити способи обміну інформацією один з одним та з різною технікою. У Пентагоні вважають, що швидкість передачі інформації про поле бою між різними транспортними засобами, такими як літаки, кораблі тощо, може мати вирішальне значення для перемоги над противником.

Читайте також: Ан-2 на службі Південній Кореї: як "азіатський тигр" використовує 70-річний біплан