xcounter
#

Про замовлення Сербією 20 тисяч Shahed-136: як штучний інтелект створює міжнародний скандал

8928
Shahed-136
Shahed-136

Здається це перший випадок в історії, коли штучний інтелект спричинив міжнародний збройовий скандал, де змішався "православний фундаменталізм", іранські Shahed-136 та Сербія

Ряд провідних українських ЗМІ доволі завзято поширили "новину" про те, що нібито Сербія домовилась з Іраном щодо закупівлі дронів-камікадзе Shahed-136, при цьому одразу 20 тисяч одиниць.

Нібито саме таку угоду було укладено під час візиту сербської делегації до Ірану, яку очолював заступник міністра закордонних справ країни Горан Алексич. Першоджерелом новини вказується видання Etto.ba. Але, доволі швидкий факт-чекінг дозволяє розкрутити джерело новини, якою насправді є Thegeopost.

Читайте також: Верифіковано дальність застосування російських аналогів JDAM-ER - УМПК

20 тисяч shahed сербія

А головне зрозуміти звідки саме він взяв інформацію щодо цього контракту. І ним виявився пост спільноти Terror Alarm.

І як йдеться в описі самої спільноти у соціальній мережі, а також на її сайті - "це перша у світі редакція новин, яка генерується штучним інтелектом". Саме тому, як йдеться у згенерованій штучним інтелектом новині: "останні 2 роки Іран озброює православних фундаменталістів у Росії, Вірменії та Сербії проти католицького світу".

Для розуміння "надійності" джерела можливо докласти наступний допис, де змішались "квантові технології", які генерують "новини" з потужністю 7 млрд людських мізків та погрози "випустити його на волю".

Але звісно штучний інтелект не враховую те, що у випадку, якщо Сербія все ж таки замовить будь-яку іранську зброю, то зустрінеться з санкціями. І саме тому активно розгортається у бік Заходу у питанні переозброєння. Наприклад, вже прицінюється до французьких Rafale, а замість російських ЗРК С-300, купила китайські FK-3.

Водночас треба відмітити, що дійсно заступник міністра закордонних справ Сербії Горан Алексич відвідував Тегеран. Це сталось 7 серпня і він зустрівся з заступником очільника МЗС Ірану Алі Багері Кані.

зустріч заступників очільників МЗС Ірану та Сербії Горан Алексич
Одна єдина фотографія з зустрічі заступників очільників МЗС Ірану та Сербії

Відповідно до офіційного повідомлення іранського уряду ця зустріч торкалась торгово-економічних аспектів та завершилась стандартними висловами про те, що "Сербія виступає за розвиток відносин з Іраном у різних сферах". Але інформації щодо замовлення Сербією іранської зброї немає.

Хоча Тегеран насправді доволі відкрито інформує про намір продавати своє озброєння навіть на основі доволі формальних ознак у вигляді відносно рідкісних візитів іноземних делегацій. Наприклад, як це було з Болівією.

Але, враховуючи розголос в ЗМІ, цілком можливо, що це буде одним з перших випадків, коли міжнародний збройовий скандал розгориться саме через штучний інтелект.

Читайте також: Частина Х-47 "Кинжал", яка впала у РФ, може вказувати на критичне обмеження російської ракети