xcounter
#

Іран націлився експортувати зброю до Південної Америки: один клієнт вже намітився у вигляді Болівії

5713
EE-9 Cascavel болівійської армії
EE-9 Cascavel болівійської армії

Сам факт готовності Ірану експортувати зброю, тим паче до Південної Америки, прямо говорить, що санкції мають працювати на зовсім іншому рівні

Іран, який знаходиться під доволі щільними санкціями провів перемовини з Болівією відносно експорту озброєння. Зустріч на рівні міністрів оборони країн відбулась 16 липня у Тегерані, про що повідомила іранська інформаційна агенція Tasnim.

Також були процитовані слова очільника іранського оборонного відомства Мохаммад Реза Аштіані, який закликав до пильності та єдності у питанні боротьби проти спільних ворогів Ірану та Болівії та зазначив "стратегічну важливих відносин".

Читайте також: Україна купить у Франції 420 тисяч корпусів до 155-мм снарядів, але в цій історії є нюанс

Будь-яких інших деталей щодо можливо досягнутих домовленостей та взагалі про конкретні результати перемовин не повідомляється. Водночас на питання, яке саме озброєння може бути цікаве країні відповідь доволі проста - будь-яке.

Бо болівійська армія це 34 тисячі осіб, з яких близько 23 тисяч припадають на сухопутні війська, які озброєні 54 легкими танками SK-105 Kuerassier австрійської розробки 70-х років, 24 колісними бронемашинами EE-9 Cascavel.

SK-105 Kuerassier
SK-105 Kuerassier болівійської армії

Мають близько 50 БТРів M113, зберігають такі раритети, як M9 half-track у кількості близько 40 одиниць, 22 MOWAG Roland та 15 V-100 Commando, на додачу до 24 EE-11 Urutu.

MOWAG Roland
MOWAG Roland болівійської армії

Але справа в тому, що сам факт перемовин щодо іранської зброї для Болівії вже вкрай важливий. Зазначимо, що Болівія та Іран активно зближувались під час каденції Ево Моралеса у 2006-2019 роках, який виступав з різкою позицією проти США, у результаті чого дипломатичні відносини між країнами були призупинені. Але тоді мова у спільних проєктах, як мінімум офіційно, не йшла про озброєння, а співробітництво торкалось промислових та торговельних відносин.

Поточний президент країни Луїс Арсе наче взяв курс на припинення відносин з Іраном та нормалізацією стосунків з США. Але з 2021 відносини між країнами знову почали погіршуватись. Після вторгнення РФ в Україну її лідер не засудив дії Кремля, також країна не бере участь у голосуваннях ООН через те, що не платить членські внески. Водночас з 2021 року Болівія доволі активно зблизилась з РФ, й у країні діють "Газпром" та "Росатом", які активно розробляють корисні копалини.

Й таким чином вихід на рівень прямих обговорень щодо іранського озброєння для Болівії є доволі важливим дзвіночком, й в першу чергу для США. А також цілком демонструє, що санкції у тому вигляді які є, навіть для Ірану, не тільки не заважають країні розробляти озброєння та його виготовляти, а й ще торгувати ним.

Читайте також: США готують пакет допомоги на 1,3 млрд доларів: названо орієнтовний склад та програму постачання