xcounter
#

Про український ЗРК, тотальну МАЗ-ифікацію ЗСУ та турецький винищувач п’ятого покоління: події тижня від Defense Express

9441
Про український ЗРК, тотальну МАЗ-ифікацію ЗСУ та турецький винищувач п’ятого покоління: події тижня від Defense Express

Про створення власного зенітного ракетного комплексу, продовження тотальної МАЗ-ифікації Збройних сил, турецький винищувач TF-X та інші події тижня від Defense Express

Пропонуємо ознайомитися з оглядом новин та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Зброя для Камеруну

Військово-повітряні сили Камеруну придбали декілька українських комплексів керованого озброєння та майже 40 ракет для ПТРК "Бар’єр-В".

Читайте також: Жити по-новому: як влада хоче перекроїти структуру ОПК та оборонні закупівлі
Комплекс керованого озброєння 524-РЕ та
Комплекс керованого озброєння 524-РЕ та "Бар'єр-В"

Закуплене озброєння буде використано для модернізації двох ударних гелікоптерів. Сума угоди становить близько 2,5 мільйонів доларів. Йдеться, зокрема, про комплекс керованого озброєння 524-РЕ (дві одиниці) та керовані ракети PK-2B "Бар'єр-В" (38 одиниць).

Про те, які саме гелікоптери планує модернізувати Камерун не повідомляється.

Нові деталі про ударний БПЛА від ДержККБ "Луч"

Генеральний директор – генеральний конструктор ДержККБ "Луч" Олег Коростельов розповів про нові деталі ударного винищувача з робочою назвою "Сокіл-200".

Сокол-200 БПЛА Кб
"Сокіл-200"

Розмах крила БПЛА становитиме 14 метрів, довжина – близько 7-8 метрів. Злітна вага – 1000-1300 кг, корисне навантаження – до 200-250 кг з можливістю озброєння чотирма високоточними ракетами типу "Бар’єр-В" з дальністю польоту до 7,5 км.

За виявлення та наведення на ціль відповідає оптична станція ОПСН-І зі здатністю виявлення цілей (з повітря) до 14,5 км. Вона оснащена тепловізійним, телевізійним та лазерним каналами, а також лазерним далекоміром. Інші деталі про український ударний БПЛА можна дізнатися в нашому матеріалі

Турецький винищувач

Компанія Turkish Aerospace підтвердила, що винищувач п’ятого покоління TF-X зійде з конвеєра 18 березня 2023 року. Для того, щоб пришвидшити появу літака, в рамках компанії Turkish Aviation and Space Industry (TUSAŞ) буде побудовано новий об’єкт.

Макет літака на виставці в Парижі, 2019 рік
Макет літака на виставці в Парижі, 2019 рік

Новий бойовий літак TF-X замінить винищувач F-16. Спочатку він буде оснащений двигунами саме від цього літака, F-16, а згодом їх замінять на вітчизняні. Наразі відомо, що перший політ саме з двигуном турецької розробки винищувач здійснить не раніше 2029 року. Чинний план розробки силової установки передбачає завершення стендових випробувань у 2026-2027 роках.

Крали та продавали

Контррозвідники Служби безпеки України викрили організовану групу, яка займалась незаконним збутом іноземцям складових частин озброєння українських військових підрозділів чим попередили нелегальний продаж комплектуючих до бойових вертольотів ЗСУ.

У ході обшуків СБУ виявлено авіаційні комплектуючі та запчастини до бронетехніки / Фото: Служба безпеки України

За попередніми даними слідства, до оборудки причетні екскерівник одного з оборонних підприємств, а також колишній і діючий військовослужбовці. Фігуранти намагалися налагодити схему збуту майна, викраденого зі складів українських військових частин. Деталі –в нашому матеріалі.

Тотальна МАЗ-ифікація ЗСУ

Міноборони проводить черговий тендер на придбання вантажівок (МАЗ) одразу відхиливши пропозиції від "КрАЗ" та "Богдан".

Відповідні три лоти (2х15 вантажівок з очікуваною вартістю у 36 414 900 грн та один на 11 одиниць, вартістю у 26 704 260 гривень) були розміщені на майданчику електронної системи публічних закупівель Prozorro.

МАЗ-6317
МАЗ-6317

Попри те, що в замовленні вказується намір придбати великовантажні мототранспортні засоби (автомобіль вантажний підвищеної прохідності вантажністю від 8 до 12 тонн) без конкретної назви моделі, пропозиції ПАТ "АвтоКрАЗ" та ТОВ "Богдан-Моторс" (яке поставляє ті ж самі МАЗ, але з локалізацією) були відхилені з досить сумнівних причин.

Про український ЗРК

Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ "Луч" Олег Коростельов у інтерв'ю Defense Express розповів про створення вітчизняного зенітного ракетного комплексу.

Річ у тому, що зараз на озброєнні Повітряних Сил ЗСУ знаходиться велика кількість різноманітних зенітних ракетних комплексів, які однотипні за своїми можливостями. Наприклад, лише ЗРК середньої дальності у військах одразу три типи: С-125, "Куб" та "Бук".

"Україні потрібно обрати лише три-чотири види ЗРК, орієнтуватися на це і тиражувати ці комплекси, які будуть мати високі бойові характеристики впродовж ще 10-15 років. А не підтримувати той "зоопарк" ЗРК, який зараз знаходиться на озброєння. Науковий потенціал нашої країни дозволяє реалізувати цю задачу", - наголосив Олег Коростельов.

Серед усього, на думку Коростельова, Таким чином, модернізація С-300 дозволить зекономити значну суму коштів, на противагу закупівлі іноземного зразка, або створення абсолютного нового з нуля силами вітчизняних підприємств.

Як одним з перших комплексів, який може пройти відповідну модернізацію, він назвав С-300. Така модернізація має торкнутися радіолокаційної станції, електроніки та самої ракети, а також, за необхідності, платформи.

"Коли я чую про можливість закупівлі американських Patriot, то, враховуючи їхню вартість, в мене виникають величезні сумніви у фінансових можливостях Міноборони. Окрім того, це вже питання державної політики - що вигідніше, вкласти гроші в іноземний оборонний комплекс, чи дати замовлення українським підприємствам, які виконують цю ж задачу, але повернуть гроші у вигляді податків та створять нові робочі місця", - зазначив Олег Коростельов. Деталі – у матеріалі Defense Express.

Гарної неділі!

Читайте також: Українські важкі ударні безпілотні комплекси: між "Соколом" та "Горлицею"