xcounter
#

Кілька українських комплексів керованого озброєння та майже 40 ракет для ПТРК "Бар'єр-В" були закуплені ВПС Камеруну

4277
Модернізований АТ "Мотор Січ" гелікоптер Мі-8МСБ-В з встановленим комплексом "Бар'єр-В" комплексом керованого озброєння 524-РЕ на виставці MSPO-2018
Модернізований АТ "Мотор Січ" гелікоптер Мі-8МСБ-В з встановленим комплексом "Бар'єр-В" комплексом керованого озброєння 524-РЕ на виставці MSPO-2018

Загальна сума постачання вітчизняного озброєння для модернізації двох ударних гелікоптерів Камеруну становить близько $2,5 млн

Відповідна інформація, щодо постачання озброєння в африканську країну у грудні 2019 року була оприлюднена на спеціалізованому ресурсу, що відстежує експортно-імпортні операції 52wmb.com.

Зокрема повідомляється, що минулого року Державна компанія "Укрспецекспорт" поставила на потреби Військово-Повітряних Сил Міністерства Оборони Республіки Камерун наступні товари військового призначення:

Читайте також: ​"Штурм-СМ": тотальна модернізація самохідного ПТРК для Збройних Сил України (відео)
  • Комплекс керованого озброєння 524-РЕ (дві одиниці);
  • Станція оптико-електронної протидії "Квадрос", що є компонентом спеціального призначення систем захисту багатоцільових гелікоптерів (дві одиниці);
  • Керовані ракети PK-2B "Бар'єр-В" (38 одиниць);
  • Комплект тренажерно-контрольний КТК-1М (призначений для тестування, технічного обслуговування і контролю робочих параметрів комплексів ракетного керованого озброєння).

Загальна вартість поставленого в Камерун озброєння складає $2 411 160.

Які саме гелікоптери збираються модернізувати в Камеруні наразі не відомо. Зокрема, Військово-Повітряні Сили мають на озброєнні п'ять багатоцільових гелікоптерів Мі-8/17 (в декількох версіях) та два ударних Мі-24В, що були закуплені у 2015 році у Словаччини (з модернізацією в Польщі). Також у 2016 році повідомлялося, що Камерун закупив два капітально відремонтованих Мі-24 у РФ.

Мі-24
Колишні ударні гелікоптери Мі-24 ВПС Словаччини, що були у 2015 році продані у Камерун

Нагадаємо, комплекс керованого озброєння 524Р (створений ДП НВК "Фотоприлад") може бути встановлений на гелікоптери типу Мі-24, Мі-8 та Мі-2 й призначений для вирішення завдань цілодобового огляду, виявлення, розпізнавання й автоматичного супроводу наземних і повітряних, рухомих і нерухомих цілей, а також для бойового застосування ракет РК-2В комплексу "Бар'єр-В" (розроблений ДККБ "Луч") з борту гелікоптера.

"Бар'єр-В"
Комплекс керованого озброєння 524-РЕ та "Бар'єр-В"

Також в створенні цього комплексу брали участь ДП "Ізюмський приладобудівний завод" (створили лазерний канал управління ракетою ЛКК-В), АТ "Мотор Січ" (інтеграція систем в гелікоптер) та ПрАТ "Рамзай" (створили станцію оптико-електронної протидії "Квадрос").

Мі-8МСБ-В
Мі-8МСБ-В від АТ "Мотор Січ" з встановленим комплексом керованого озброєння 524-РЕ виробництва ДП НВК "Фотоприлад" на виставці MSPO-2018

Поряд з чотирма керованими ракетами РК-2В, комплекс 524Р забезпечує застосування й некерованих ракет (С-5, С-8), а також універсального гарматного контейнера УПК 232-250 та авіабомб.

Мі-8МСБ-В
Мі-8МСБ-В від АТ "Мотор Січ" з встановленим комплексом "Бар'єр-В" від КБ "Луч" на виставці MSPO-2018

Варто додати, що комплекс "Бар'єр-В" від КБ "Луч" вже прийнятий на озброєння Збройних сил України. Наразі ведуться роботи зі створення більш потужної системи, в складі якої будуть керовані ракети РК-10 (з дальністю до 10 км) та оптико-прицільна станція (ОПСН-І) від ДП "Ізюмський приладобудівний завод".

Читайте також: Україна розробляє ударну версію гелікоптера з керованими ракетами дальністю 10 км (відео)