xcounter
#

Представники Медичних сил ЗСУ та ДП "Антонов" обговорили проект створення нового санітарного Ан-178

2713
Ан-148-100ЕМ та Ан-178 на виставці "Зброя та Безпека-2017"
Ан-148-100ЕМ та Ан-178 на виставці "Зброя та Безпека-2017"

Новітній український літак в санітарно-медичному варіанті має прийти на заміну старим Ан-26

Як відзначили в прес-службі Командування Медичних сил ЗСУ, наразі військові перейшли до практичної частини опрацювання техзавдання щодо створення нового санітарного літака з конструкторами авіабудівного держпідприємства.

Зокрема, під час недавньої зустрічі сторонами були обговорені вимоги до моделі Ан-178Т, призначеного для проведення аеромедичної евакуації особового складу.

Читайте також: Перу підтвердило контракт на постачання Ан-178
Ан-178Т ЗСУ
Варіанти завантаження нового Ан-178Т ЗСУ від ДП "Антонов"

Після ознайомлення з напрацюваннями ДП "Антонов" в цій сфері та можливостями цієї моделі, представники Медичних сил виказали низку конструктивних зауважень та побажань щодо проекту. Так, було запропоновано скомпонувати вантажну кабіну літака під встановлення змінних медичних модулів.

Це б дозволило використовувати санітарний борт для здійснення трьох варіантів аеромедичної евакуації, а у разі необхідності швидко перепрофілювати його для виконання інших завдань.

Ан-148-100ЕМ
Проект санітарного літака Ан-148-100ЕМ був представлений ДП "Антонов" у 2017 році

Своєю чергою, представники держпідприємства спільно з військовими, прийняли рішення щодо внесення відповідних змін та домовились більш детально обговорити деталі цього проекту, після залучення до процесу представників українського ОПК, що мають досвід у створенні медичних модулів для авіаційного транспорту.

Нагадаємо, наразі в процесі аеромедичної евакуації особового складу залучені транспортні літаки типу Ан-26, що були побудовані ще за радянських часів, деяким з них виповнились вже близько 50 років ("наймолодшому" - 35 років та 2 місяці). Після трагедії з літаком Ан-26Ш ЗСУ під Харковим, що сталася 26 вересня ц.р., вкотре була піднята тема про необхідність заміни старих літаків на сучасні зразки.

Ан-26Ш 76 "жовтий" ЗСУ
Потерпілий катастрофу Ан-26Ш 76 "жовтий". 27 серпня 2014 року на аеродромі Чугуєв / Фото: Andriy Pilschykov

Дещо пізніше, Віце-прем'єр-міністр - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський повідомив про підготовку проекту контракту з державним підприємством "Антонов" на виготовлення трьох літаків Ан-178 (попередньо замовлення мало бути впроваджене до кінця цього року) та кількох транспортних літаків Ан-74 (у наступному році).

Читайте також: На початку 2021 року буде завершено будівництво імпортозаміщеного Ан-178: МВС та ЗСУ збираються замовити 28 таких літаків (відео)