xcounter
#

Право на зброю: Президент подзвонив, прем’єр - підписав

Все у нас працює "чьотко"
Право на зброю: Президент подзвонив, прем’єр - підписав
3530

Уряд таки оприлюднив рішення, за яким приватні виробники озброєнь зможуть почувати себе повноправними гравцями збройового ринку, без надмірної опіки "Укроборонпрому".

Це передбачено постановою №504, яка 23 червня з’явилася на урядовому порталі.

Ще 8 квітня 2020 р. на засіданні Кабінету міністрів було вирішено скасувати зобов’язання суб’єктів господарювання, яким надані повноваження на експорт товарів військового призначення, здійснювати маркетинг ринку збуту і встановлювати зовнішні ціни на товари військового призначення за погодженням з ДК "Укроборонпром".

Читайте також: Ліга оборонних підприємств підтримує рішення уряду щодо лібералізації зовнішньоекономічної діяльності виробників зброї

Саме це квітневе повідомлення на урядовому порталі було надзвичайно оптимістично сприйняте усіма вітчизняними виробниками озброєння. Цього рішення домагалися приватні оборонні компанії, які отримали право самостійного виходу на зовнішні ринки з продукцією власного виробництва.

Всі перипетії навколо цієї історії, включно з позицією Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України та "Укроборонпрому" були викладені у нашому матеріалі "Час збройових динозаврів минає? На що зважився уряд у стосунках з виробниками озброєнь".

Але це рішення не вводилось у дію.

Постанова "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 8 червня 1998 р. № 838 і від 12 липня 1999 р. № 122" місяцями губилась серед інших важливих паперів на столі у віце-прем’єра, який чомусь не поспішав погоджувати цей документ.

Буде сміятись, але у підсумку вийшло саме так, як ми і писали у матеріалі під назвою "Уряд забув, що обіцяв виробникам озброєнь: хай Зеленський тепер подзвонить і Шмигалю. Раз тепер це так працює..."

Прем’єрський автограф на папері дійсно з’явився лише після прямого дзвоника Президента Володимира Зеленського Дмитру Шмигалю.

Не знаю, який був тон розмови, але результат очевидний. Хоча питання залишились. От що треба було робити премєру з цією постановою майже три місяці?

Для мене це загадка.

Можливо, відповідь на це - у наших попередніх публікаціях. Зокрема, у цій – "Холостий постріл: як прем’єр-міністр злякався "Укроборонпрому".

Але тепер у цієї перемоги буде купа союзників, включно, звісно, і з героїчним керівництвом "Укроборонпрому". Без них тепер нікуди.

Втім, з точки зору рівних прав та можливостей для зброярів, - це дійсно історичний момент. Як, власне, і мінімізація ручного керівництва діяльністю Державної служби з експортного контролю.

Скоро побачимо наслідки нової реальності.

Читайте також: Уряд визначив напрями реформування українського ОПК: але є але