xcounter
#

​Пентагон замовив революційну протиракету для захисту літаків

Нова протиракета значно розширить живучість літаків у повітряному бою
Нова протиракета значно розширить живучість літаків у повітряному бою
1013

Протиракета MSDM від Raytheon Missile Systems має з’явитися у 2023 році та може зробити революцію у повітряному бою

Міністерство оборони США уклало з компанією Raytheon Missile Systems угоду щодо постачання армії США новітніх мініатюрних протиракет MSDM (Miniature self defence munition).

Загальна оголошена сума контракту, але без уточнення кількості протиракет, становить 375 млн доларів. На першому етапі, який має завершитись до листопада 2023 року та коштував понад 93 млн доларів, Raytheon має провести цикл досліджень, розробки та випробувань ракети. Це замовлення стало результатом тендеру, який був оголошений у 2016 році та в якому також взяли участь Lockheed Martin та Boeing.

Читайте також: Кінець історії: у США вирішили, що будуть робити з турецькими винищувачами F-35

Точні характеристики протиракети невідомі, але за умовами тендеру, вона має бути легкою та мати габарити за довжиною до одного метра. Для порівняння, ракета середньої дальності AIM-120, має довжину у 3,6 метра. В цей корпус розробник має "вписати" головку самонаведення, яка здатна навестись на ракету противника.

Цікавою особливістю MSDM є принцип знищення цілі - замість вибухової частини використовується принцип кінетичного перехоплення. Простою мовою - протиракета просто врізається у ціль. Водночас це потребує надточної системи наведення та її блискавичної реакції через те, що швидкість польоту ракети "повітря-повітря" складає близько 1 км/с, а зенітні ракети розганяються до 2,5-3 км/с.

SM-3 Raytheon
Raytheon має величезний досвід у створенні ракетної зброї. Зокрема - SM-3, яка здатна перехоплювати балістичні ракети та супутники

Вважається, що оснащення літаків протиракетами MSDM дозволить виконувати задачі навіть у найзахищеніших зонах роботи протиповітряної оборони та досягти значної переваги у повітрі. Окрім того, ці протиракети стануть ефективним доповненням систем повітряної радіоелектронної боротьби та широкому застосуванню технологій малопомітності. Фактично це зробить революцію у повітряному бою, повністю змінивши "правила гри" у небі.

Читайте також: "Радіонікс" запатентував радіолокаційну головку самонаведення для ракети Р-360 "Нептун"