xcounter
#

"Панцир" чи Magura з Р-73: є дві версії, як рашисти втратили свій Ка-29, і обидві досить цікаві

5564
Ка-29 рашистів, фото ілюстративне
Ка-29 рашистів, фото ілюстративне

Загалом тут вимальовується цікава тенденція, коли комбіновані одночасні удари надводними та повітряними дронами впливають на "ефективну" роботу російської протиповітряної оборони

Російське так зване "міністерство оборони" сьогодні зранку заявило, що під час атаки українських безпілотників вночі по об’єктах у РФ та в Криму також у Чорному морі силами морської авіації Чорноморського флоту нібито було знищено шість надводних ударних дронів, що брали участь у нічній атаці.

Поки що немає офіційних даних або ж відео, чи дійсно вночі були залужені катери-камікадзе для атаки цілей ще й на морі, але на цю історію все одно варто звернути увагу з огляду на те, що, судячи з усього, російське окупаційне військо втратило свій гелікоптер Ка-29.

Читайте також: Рашисти згадали про свій рідкісний БПЛА "Орион", який на випробуваннях
Ка-29
Ка-29

На це зокрема поскаржився блогер Єгор Гузєнко відомий під псевдонімом "Тринадцатый" — у своєму дописі у Telegram він написав, що в Анапі російська протиповітряна оборона в результаті "дружнього вогню" збило свій же гелікоптер.

Мовляв, один з десантно-штурмових гелікоптерів Ка-29 під час атаки мав би знищувати українські надводні дрони-камікадзе, а натомість був збитий зенітним ракетно-гарматним комплексом "Панцирь" через несправність системи "свій-чужий", в результаті загинуло чотири рашисти.

"Панцир"

На втрату Ка-29 натякнув також і капітан збройних сил РФ Ілья Туманов, відомий "вечногопольота" блогер Fighterbomber каже, що Сили оборони України зараз використовують нову тактику одночасної комбінованої атаки повітряними та надводними безпілотниками.

Мовляв, щоб нищити катери-камікадзе, треба підіймати гелікоптери, а для знищення повітряних безпілотників працює протиповітряна оборона. Тож виходить, що за таким сценарієм шанс того, що російська ППО просто "перестріляє" свої ж гелікоптери зростає в рази через недосконалу роботу тієї ж системи розпізнавання "свій-чужий", а також штучно створене перенавантаження. І це насправді досить цікавий варіант, як наші військові можуть адаптуватися до поля бою й підвищують ефективність використання різного озброєння.

Разом з тим, поки що варто відзначити, що поки що немає підтверджень тому, що рашисти дійсно сьогодні втратили свій Ка-29. Але якщо згодом випливуть фото чи відео збиття гелікоптера, то тут варто зразу ж відзначити схильність рашистів приховувати свої втрати від наявного в активі ЗСУ "озброєння" дружнім вогнем.

Magura V5 з Р-73
Magura V5 з Р-73

І тому не виключено, що тут ми можемо говорити про перший випадок успішного застосування українських катерів-камікадзе Magura V5, в які інтегрували ракети "повітря-повітря" Р-73. Інтеграцію ракет раніше підтверджували та в Головному управлінні розвідки МОУ, там відзначили, що такі розробки ефективні й росіяни "їх дуже бояться", і що таке рішення даватиме свої результати.

Тут же можна згадати, що раніше у ГУР МОУ відзначали ось такий факт — що бувають випадки, коли морські дрони не знаходять ціль під час виконання завдання, і тоді вони просто повертаються назад. Це цілком може пояснювати те, чому вночі 21 червня не фіксувалося візуально використання надводних дронів-камікадзе.

Читайте також: Як Південна Корея постачає озброєння і на що може розраховувати Україна